Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Dzisiaj był znajomy u mnie '7' silnik 2.8, skrzynia automat. Zaskoczyło mnie to co powiedział i pokazał mi w komputerze odnośnie spalania. Z racji, że on się nie zna :twisted2: a właściwie to go to raczej nie interesuje ale pokazał mi dwa wskazania komputera z których można było wywnioskować /a może się mylił/ że auto pali mu 8.8/100km, a na drugim 9.2/100km. Jak i czy to w ogóle jest możliwe przy takim silniku i masie auta?! Mówił że to mu tak wychodzi jak jeździ srednio między 80-100km/h.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Bez problemu tyle spali :cool2: 8,8 - 9,2 przy spokojnej jezdzie jest jak najbardziej mozliwym wynikiem. A swoja droga to jechalem BMW 728 w manualu i to ma NAPRAWDE bardzo dobre osiagi. Myslalem ze moze to auto jest powolne czy cos, teraz juz wiem jak bardzo sie mylilem :duh:
Opublikowano

takie wskazania sa mozliwe w kompie, ale po dluzszej jezdzie w trasie z malym gazem

ja na swoim 735 v8 e38 osiagnalem rekorodowo niski wynik 8.6 litra, ale specjalnie chcialem jak najmiej spalic

ale trzeba jechac 70-90 na godzine non stop bez wiekszego wciskania gazu i bez spadania ponizej 60km bo wtedy wskakuje nizszy bieg (na 735)

dodam tez ze ten wynik osiagnalem na kapciach 275x40x19 z tylu i 245x45x19 z przodu :) na normalnych pewnie mial bym lepszy

jak to auto sie rozpedzi to sie ladnie toczy :) mimo ze wazy ponad 1.8 tony

w miescie natomiast.... to szkoda gadac 18-22 w szczycie :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Przy tej pojemności możliwe, tym bardziej że szóstki BMW uchodzą za dość oszczędne. Ostatnio miałem wynik 9,3 l/100 km, lecąc wcześnie rano trasą Białystok - Płock - Krośniewice - A2 - Wronki (590 km) wypożyczoną na 5 dni Skodą Superb V6 2.8 z automatyczną skrzynią.

Nie jechałem na niskie spalanie, raczej na sprawny powrót do domciu. Do 150 km/h na idealnych odcinkach, 180 km/h na autostradzie, ale przez wsie i miasta "po bożemu". Czas przejazdu 6 h 10", w tym łącznie 25 minut przerw w jeździe (tankowanie, sikanko ;-) ). Tyle że to był Tiptronic, więc na trasie ja rządziłem biegami, z korzyścią dla sprawności wyprzedzania i apetytu na Pb98.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nasz kolega klubowy na drodze Warszawa-Białystok postanowił zrobić test jazdy na "kropelce".

Jadąc E39 540i w manualu z prędkościami 110-120 km/h osiągnął wg komputera wynik... 8,3 l/100 km. :D

To dlaczego (i po co) ja jeżdżę 316 skoro u mnie na strasie spalanie to 7,5-7,8... :roll:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
To dlaczego (i po co) ja jeżdżę 316 skoro u mnie na strasie spalanie to 7,5-7,8... :roll:

:duh: Mam klina tego samego rodzaju :!:

Ale zakup 4 świeczek zapłonowych, to nie kupno ośmiu.....

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Bez problemu w E38 728i (automat) mojego ojca można zejść w trasie do tego poziomu co pisałeś. Nawet w trasie w takim smoku jak moje auto można zejść według wskazań komputera do 11 ;)
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

moja e32, na trasie, podczas w miarę normalnej jazdy (do 140 km/h), pali około 12 litrów gazu. uważam, że najważniejsze aby nie schodzić za bardzo z prędkościa i redukcją biegów, bo wtedy ten smok :) podczas rozpędzania potrafi spalić na prawdę dużo, ale gdy już sunie powyżej 100km/h to wskazania kompa oscylują w okolicach 10l/100.

pozdrawiam