Skocz do zawartości

2,5 24V VANOS - CZY NORMALNE ZE KOPCI NA BIAŁO?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie. Kupiłem przedwczoraj BMW z tym silnikiem. Ma gaz sekwencyjny i brak katalizatora. Cały czas kopci na biało... Zarówno na benzynie jak i na gazie.. Czy to normalne?
Opublikowano
Przy obecnych temperaturach i jeździe na krótkich dystansach zupełnie normalne. No chyba że ubywa Ci radykalnie płyn chłodniczy - wtedy może oznaczać to awarię
Opublikowano
No właśnie też tak myślę... Znajomy w e46 ma to samo. Też mu tak kopci cały czas a bardziej nawet na ciepłym silniku.. Przejechałem tym autem dopiero jakieś 200 km od kupna... Zaznaczyłem sobie teraz poziom płynu chłodniczego.. Po jakim przebiegu powinienem dostrzec ubytek płynu jeśli już??
Opublikowano
Jeżeli biały dymek miałby być przyczyną walniętej uszczelki lub głowicy to po kilkunastu - kilkudziesięciu km powinien być znaczny ubytek (w litrach)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ewentualnie moze pomóc wymiana odmy (separatora oleju). Nie wiem czy silnik M50 go posiada (podejzewam ze tak), ale M52 go ma i często taka wymiana pomaga na dymienie na biało.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 3 tygodnie później...