Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Kupiłem ostatnio interfejs do Bingo i mam program do tego sterownika. Po podłączeniu zauważyłem ze sonda na wolnych trzyma ok 0.3v a jak przegazuje to wchodzi miedzy 0.3 a 0.6volta. Czy tak powinna pracować sonda lamdba???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
to znaczy że mam sondę do wymiany, tak??

Niekoniecznie - skoro w wyższych obrotach pracuje prawidłowo to raczej jest sprawna. Może gazu za mało trafia do kolektora na jałowym?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego daniello320i proszę zajrzyj na to forum. Wrzuciłem tam zdjęcia z pracy sondy na benzynie i gazie oraz ustawienia.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7692303#7692303

Jak byś mogł zajrzeć i wyrazić swoją opinie to byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Do lambdy raczej bym się nie czepiał - pokazuje prawidłowe wartości na benzynie jak i na gazie przy wyższych obrotach.

Z oscyloskopu wynika że na jałowym ma za bogata mieszankę - stąd brak "pulsowania". Spróbuj skorygować wartości "Minimalne otwarcie na biegu jałowym -10" oraz "Maksymalne otwarcie na biegu jałowym +10" i zobacz jak wtedy to wygląda na oscyloskopie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok, jutro z rana się za to wezmę laptopa do samochodu i spróbuj tak jak mówisz. A jakich granicach mogę próbować korygować ilość kroków???

I czy na gazie sonda nie powinna pracować z taką samą częstotliwością jak na benzynie??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety, jest problem. Przestawiłem według rady i nic, dalej na wolnych pokazuję bogatą mieszankę. Przestawiałem stopniową w każda stronę ustawienia na wolnych obrotach. Gdy doszłem do -45 sonda zaczeła pracować, ale tak leniwie. Dalej nie próbowałem bo silnika zaczął głupieć. Wiesz może co z tym fantem zrobić??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano