Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, że wielu użytkowników ma z tym problem - wyczytałem to na forum - znalazłem też temat http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7067 gdzie ten sam problem był opisany ale bez rozwiązania (nawet zapytałem się na PW ale dalej jest nie naprawione)

Może jest ktoś komu udało się naprawić usterkę i może podać co było uszkodzone i ile kosztuje naprawa ?

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Ja co prawda nic tu nie pomoge bo niestety nie orientuje sie w temacie :) ale mam inne pytanie czy podobna bolaczka wyskakujacej jedynki dotyka e39 tez w wiekszych silnikach np. 528 lub 535 bo wlansie mam zamiar kupic 528 daltego mnie to interesuje? I jeszcze jedno czy ten bieg wypada sporadycznie czy caly czas i nie mozna po prostu ruszac na jedynce tylko na dwojce|??
Opublikowano

Z jedyną jest lipa niby sporadycznie ale zależy co dla kogo jest sporadycznie - ja ruszam ciągle z 2. albo delikatnie z 2. i zaraz daje 1. wtedy nie wyskoczy.

Co do silników - ja wyczytałem na forum, że to nie tylko boli E39 ale inne modele też - więc chyba nie ma reguły :mad2:

Opublikowano
Witam ja mam ten sam problem co koledzy tylko mi sie to dzieje w BMW e36 320 i dokładnie nieawsze ale czasami wybija mi pierwszy bieg wiec tez niewiem wczym jest problem i od czego zacząc wiec czekam na jakom kolwiek pomoc
Opublikowano
u mnie też wyskakuje, nie zawsze, zależy jak trafi z zazębieniem, nie ma znaczenia czy ruszam łagodnie czy nie, poprostu czasem wyskakuje, biorę zię za to niebawem, rozkopię tą skrzynię
Opublikowano
Ja próbował i niestety z żałosnym skutkiem bo wyskakuje i mało tego słychać zgrzyt, którego nie ma jak sie nie trzyma :[
The ultimate driving machine
Opublikowano

Dokładnie - też trzymałem bo myślałem że to pomoże ale wyskakuje - czyta się, że wiele użytkowników BMW ma z tym problemy ale jak zadzwoniłem do kilku ASO to nikt nic nie wiem :? albo nie chce powiedzieć :mad2:

Przecież nie zostawie im auta w ciemno żeby później dostać np. 3000 zł rachunku za naprawę :naughty:

Opublikowano

Witam!

Tez mam problem z jedynka. Na szczescie wystepuje dosc sporadycznie, no i troche sie juz do tego przyzwyczailem, bo jak kupilem auto to sprawialo mi to wiecej klopotow :) Zauwazylem, ze jedynka wyskakuje raczej jak jest zimno, w zimie zdarzalo sie to czesciej niz teraz. Na dodatek juz niejako przy wlaczaniu udaje mi sie wyczuc kiedy bedzie problem. Moj sposob na to jak jest ciezko wrzucic jedynke i moze wyskoczyc, to wrzucic na moment dwojke i potem bez odpuszczania sprzegla od razu jedynke. U mnie pomaga, jednak nie musze tego czesto stosowac. Remontowanie skrzyni sobie na razie odpuszczam, bo koszta pewnie spore, a bardzo uciazliwe (jeszcze :) ) to nie jest.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

U mnie tez sie zaczelo to ostatnio zdarzac. Jak czuje ze moze wyskoczyc, to stojac np. na swiatlach popuszczam i wyskakuje, nastepnie wrzucam znowu 1 i juz jest dobrze, u mnie mozna poznac kiedy wyskoczy po tym na ile gleboko 1 dala sie wrzucic. pozdrawiam.javascript:emoticon(':8)')

Cool

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam do tematu, bo mam ten sam problem, może się ktoś z tym już uporał i może coś podpowiedzieć.

Chciałbym się też dowiedzieć gdzie znajduje się boczny czujnik od poduszki powietrznej po stronie kierowcy, bo po sprawdzeniu samochodu na komputerze dowiedziałem się, że mam źle podpięty kabel do masy tego czujnika.

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Opublikowano
Hmmmm... a olej? Na jakim jezdzicie, kiedy wymienialiscie? Juz pisalem o tym, ze mi nie wchodzila (lub ciezko) 1 i 2 i po zmianie na dextron III bylo lepiej o niebo - koszt nieduzy - moze warto sprobowac?
Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano
Ja mam już po problemie - kupiłem skrzynie drugą za 1.000 zł + 500 zł wymiana i po kłopocie - może i kosztowne rozwiązanie ale innego nie znalazłem :mrgreen:
Opublikowano

Witam

Miałem ten sam problem podczas ruszania wyskakiwała jedynka nie za każdym razem próba przytrzymnia lewarka kończyła się ogromnym zgrzytem. Pojechałem z tym do ASO okazało się że jest uszkodzony synchronizator biegu pierwszego oraz koło biegu pierwszego. Samo koło biegu pierwszego to koszt 800 zł + synchronizator 200 zł. Kupiłem używaną skrzynię za 600 zł . Myślę że to jedyna rzecz jaką można zrobić z uszkodzoną skrzynią.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
A ja swoją naprawiłem oczywiście nie sam, koszt to 800 zł, razem z wyjęciem i montażem. Wymieniono koło pierwszego biegu i synchronizator.
Opublikowano

Nie spodziewalem sie ze to taki popularny problem.

U mnie tez wyskakiwala jedynka.

Wymienilem skrzynie (500zl + 100 wymiana) i jest ok.

Opublikowano
Jeśli w skrzyni jest problem tylko z wyskakującą jedynką, to można zainwestować w to koło zębate i synchronizator, bo nie wiadomo co jest w takiej skrzyni używanej. A jeśli jest nawet dobra, to nie wiadomo jak długo. To taka loteria.
Opublikowano

chyba musze zweryfikowac swoja opinie... po wizycie w warsztacie okazalo sie, ze owszem mozna probowac naprawic ale... wiaze sie to z wymiana dosc kosztownych lozysk, w dodatku jest ich kilka i gdy okaze sie, ze trzeba wymienic kilka sztuk to koszt robi sie wysoki

Zasugerowano mi wymiane calej skrzyni - koszt samej skrzyni to okolo 800-900 pln

Na razie mnie to nie meczy wiec bede jezdzil z obecnym stanem rzeczy....

Pzdr,

Artur
Opublikowano

Ja w e34 520i mam to samo - wiąże sie to z wadą konstrukcyjną naszych skrzyń. Widełki wybieraka są za słabo smarowane i stąd te problemy.

Aby skrzynie naprawić - nalezy wymienić :

łyżke wybieraka biegu 1 i 2

synchronizator biegu 1 i bardzo często 2

w razie uszkodzeń koła zebate biegu

oraz łozyska

do tego dochodzi komplet uszczelniaczy i uszczelek

+ robota

mi zaśpiewali za częsci od 1800 do 3000, robota 500 .....czyli grzecznie podziekowałem i czekam na używaną skrzynie :duh:

Pozdrawiam!

Tomek