Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W jaki sposób przy pomocy Inpy sprawdzić czy działa sterownik świec żarowych? W jakie opcje należy wejść?
Opublikowano
Tak ale szukam przyczyny trudnego palenia na mrozach. Słyszałem że dość często w e46 320d właśnie psują się te sterowniki i świece żarowe. Żeby dostać się do świec żarowych to tzreba zdejmować kolektor. Niby żadnych błedów na INPIe nie mam ale czasem jest tak że podczas diagnostki nic nie pokazuje a jest coś "uwalone".
Opublikowano

Widzę że masz auto po lifcie więc sterownik świec żarowych jest umiejscowiony pod kolektorem koło rozrusznika i jedyna możliwość aby sprawdzić co jest uwalone to zrzucić kolektor i sprawdzić w jakim stanie są świece.

Jak wszystkie dobre to sterownik do wymiany.

To prawda że bardzo często nie wywala na kompie problemu ze świecami albo wywala że swiece uwalone a wszystkie dobre. Wtedy żle działa sterownik.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

moze moj samochod to nie e46,ale problem mialem taki sam.

Wymienilem swiece (dwie byly spalone),bo mialem problem z porannym odpalaniem.

Problem po wymianie pozostal,nastepnie wymienilem przekaznik,bo w serwisie powiedziano mi,ze przy spalonych swiecach sterownik jest przesilany i sie przepala,wykasowalem bledy nastepnie za pomoca INPA i jest idealnie.Samochod pali jak to sie mowi od kopa.

Za kazdymrazem z wymiana swiec trzeba wymienic sterownik-takie info mam ze serwisu.

Opublikowano
Za kazdym razem z wymiana swiec trzeba wymienic sterownik-takie info mam z serwisu.

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.

Nie zawsze przepalone (uszkodzone) świece muszą się wiązać z uszkodzeniem modułu.

Informacje sprawdzone. Ostatnio wymieniałem u kumpla jedną świecę a sterownik jest dobry (nowy typ). Także nie dajcie się naciągnąć przy wymianie w ASO.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

• 6 lat później...
Opublikowano
Witam, Odgrzebuję kotleta ale nie chcę zakładać takiego samego tematu, a w tym brakuje odpowiedzi na pytanie autora postu. Jestem świeżym użytkownikiem inpy i mam pytanie gdzie wejść aby sprawdzić stan świec żarowych w e60. Auto słabo paliło mi przy dużych mrozach, wymieniłem wszystkie świece (dwie były spalone) i chcę sprawdzić czy mam jeszcze jakieś błędy świec czyli spalony moduł... Pomożecie ?
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można, po wejściu w silnik trzeba dać F6 i szukać, na pewno jest. Jak będziecie mieć dalej problem to podepnę auto i napiszę dokładnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.