Skocz do zawartości

E46 330 D co do wymiany przy przebiegu 120.000?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Jestem nowym posiadaczem E 46 330 Diesel. Autko ma przejechane 120.000 km i nie wiem dokładnie co trzeba wymienić przy tym przebiegu. zastanawia mnie szczególnie kwestia oleju w skrzyni (skrzynia manualna) oraz oleju w moście. Czy warto jest założyć sportowy filtr K&N? oczywiście w miejsce seryjnego?

Bardzo proszę o poradę :)

Opublikowano
heheh wiem że trudno w to uwierzyć :D ale mam książkę serwisową aktualną ale niestety w J. Francuskim!!!
Opublikowano
heheh wiem że trudno w to uwierzyć :D ale mam książkę serwisową aktualną ale niestety w J. Francuskim!!!

Aha. To zmienia postać rzeczy :lol:

Lepiej podjedź z VINem do ktoregoś ASO, niech sprawdzą historię serwisową.

Jeżeli się uda, poznasz przybliżony przebieg auta i sprawdzisz, co było wymieniane.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

pomijając kwestię twojego przebiegu :D

radziłbym Ci na początku wymienić olej i filtry - chyba ze masz pewność że było to robione , z filtrem sportowym dałbym sobie spokój tylko wymienił na jakiś dobry

podłącz pod kompa i sprawdź błędy

pozdr

Opublikowano

w ASO w Polsce nie sprawdzi auta z Francji. Jedyna możliwość to telefon do ASO, w któym było serwisowane. Ale też może być ciężko uzyskać takie informacje przez telefon bo mogą powiedzieć że trzeba się zgłosić osobiście.

Można jeszcze spróbować odczytać stan przejechanych kilometrów w module śwaiteł. żadko kto cofa przebieg również tam.

Ale też nie wierzę w taki przebieg

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano

zobacz dział diagnozy komputerowej - wystarczy laptop i program INPA żeby sprawdzić przebieg ale jeśli ktoś dobrze się tym zajął to nic nie wykryje - można odczytać w ASO przebieg z kluczyka ale nie wiem czy w ich systemie będą auta z Francji

pozdr

Opublikowano
Filtr K&N sobie oszczedz chyba ze chcesz za chwile kupowac przeplywke ... poszukaj czy na koncu ksiazki nie ma napisu made in china.
Opublikowano
Filtr K&N sobie oszczedz chyba ze chcesz za chwile kupowac przeplywke ... poszukaj czy na koncu ksiazki nie ma napisu made in china.

jak to sobie osczędź K&N to jest raczej dobra firma czy to kolejne mity forum że padają przepływki ?? sprawdzałeś ??? . Ja mam taki filtr - wkładkę K&N od 2,5 roku i przepływki nie kupowałem - rozumiem że jak ktoś kupi allegro krzak wkładkę ale takie coś jak K&N to przecież renomowana firma :idea: i pozwoliła by sobie na wypuszczenie filtra po którego założeniu padają przepływki :) wątpię ..... chyba że nie odpowiednio będziesz go serwisował i zniszczysz strukturę włókien :cry2:

a co do przebiegu 120 tyś to dla mnie jakiś niski nie jest :) mojego kolegi dziadek ma civica 2002 cdti i ma najechane całe 18.000 :) auto serwisowane lecz nie jestem pewien czy to dobrze kupić tak mało przegonione auto 8 letnie

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
no tak lecz ciągle nie widzę dowodu na to, że taki filtr może popsuć przepływkę ?? jak już pisałem wyżej mam 2,5 roku i słuszną ilość kilometrów przejechanych w tym czasie i nie potwierdzam teorii że od wkładki K&N padają przepływki :D właściwie trzeba go serwisować i tylko tyle !!! a jak ktoś nie stosuje się do zaleceń czyszczenia i pielęgnacji takiego filtra to może i ma kłopoty.... ja w swoim aucie mama też dieslka i do tego po virusie i złego słowa nie powiem na k&N ... więc powielanie stereotypów na temat filtrów można porównać do opinii że japońskie auta się nie psują :) Tak się zastanawiam jak się ma do tego papierowa technologia filtra ori??jest aż tak rewelacyjna ???Jak ktoś lubi co wymianę wkładać nowy papier za 150 pod maskę to mu wolno :) Ja wolę raz na ruski rok dobrze wypielęgnować swój filtr i cieszyć się lżejszym oddechem w aucie - mimo że nie wierzę w jakąś nadprzyrodzoną moc która wzrasta wraz z montażem sportowej wkładki to i tak uważam że warto . Ja polecam dla chętnych mogę zrobić fotki prawidłowego serwisowania po zimie :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co do przebiegu to tez w to nie wierze. Osobiście sam kupiłem auto z francji tez 330d z 2000r dwa lata temu i przejechane miało 180 tys w co nie wierze do dzis. Co do ksiazki serwisowej to mozna sobie ja kupic

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
mechanikiem nie jestem wiec sie nie wypowiem fachowo i nie zamierzam sie sprzeczac niemniej jednak w literaturze popularno samochodowej bylo juz kilka razy o zbawiennym wplywie tzw filtrow sportowych na osiagi auta i nie zbawiennym na zywotnosc silnika ... dla mnie koniec tematu bo schodzimy z glownego watku "co do wymiany" ;)
Opublikowano

Prawda jest taka, że w aucie z takim przebiegiem po kupnie wystarczyłoby chyba wymienić olej, wszystkie filtry, sprawdzić zawieszenie i śmigać dalej ;) A rzeczywistość wygląda tak, że e46 z silnikami diesla mają taki przebieg po około trzech latach.

Ps. Książkę serwisową ma dzisiaj większość aut na allegro ;) A gdyby ktoś również taką potrzebował to napewno tutaj ją znajdzie :mrgreen:

Opublikowano

Czternaście odpowiedzi i jedna praktycznie na temat!! :duh:

Kupując kilkuletnie auto pamiętaj o tym żeby wymienić wszystkie płyny oraz filtry bez względu

na to czy wyglądają świeżo lub na nowe. Olej polecam tak jak producent zaleca CASTRL EDGE sport 0 w 40. Wymień płyn hamulcowy, płyn chłodniczy bo nie wiadomo czy nie są zużyte i czy mają właściwe parametry.

Filtr powietrza, filtr paliwa oraz filtr odmy ( a mało kto tam zagląda ) to pozwoli przedłużyć żywotność turbiny i pamiętaj że odmę wymienia się przynajmniej co 50 tys.km. Przestrzegaj wszystkich terminów wymiany oleju, filtrów oraz płynów i kupuj wszystkie wyżej wymienione produkty dobrej jakości, to pozwoli ci na dłużej zachować bezawaryjność samochodu. :) Co do sportowego filtra to jestem przeciw ponieważ jest mniej powiedzmy '' szczelny'' od zalecanego co może mieć wpływ na przedostawanie się zanieczyszczeń do turbiny a na mocy i tak nie zyskasz.

Opublikowano

Jesli nie wiesz co bylo robione, to wymien filtr powietrza, kabiny, oleju, paliwa, separator oleju (odma) oraz olej ;) Oleju w skrzyni sie nie wymienia, ale nie powinno zaszkodzic ;)

PS. Odnosnie przebiegow to sie nie zgodze, moja 330d ma 142tys km i jest z 2001r ;) przebiegu jestem pewien! Kupilem jako 3 letnie auto z salonu Foty Gdynia - drugim wlascicielem jestem. W momencie zakupu mialo 38tys km. Przebieg najlepiej sprawdzac podpinajac sie pod komputer np. w ASO, ale przed zakupem, a nie po - jak wiekszosc robi. Sprawdzic nalezy rowniez liste wyposazenia czy sie zgadza z ta w aucie ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj tak jak mowili przedmowcy wymien plyny i oleje oraz filtr sprawdz hamulce i zawieszenie.Co do przebiegu to jest mozliwe ja mam 103tys przebieg pewny w 1000%
Opublikowano

Filtr K&N ma specjalna oliwkę filtrująca a ona, lecąc z powetrzem do silnika niszczy przepływomierz.

Pokaż fotki wnetrza tego 120.000 km autka ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
m330d to jak to jest że u mnie jest ten filtr 2,5 roku i przepływka jest ok ??? czy to aby nie jest tak że jak przesadzisz z oliwką to jest problem ?? serwisowałem zgodnie z zaleceniami producenta , może mam szczęście :) a co do 120kołaa km to też ciekawi mnie wetrze :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

PRZEBIEG ZOSTAŁ POTWIERDZONY W 100%

Moduł świateł oraz kod z kluczyka potwierdził wiarygodność wskazówek!!!

Opublikowano
PRZEBIEG ZOSTAŁ POTWIERDZONY W 100%

Moduł świateł oraz kod z kluczyka potwierdził wiarygodność wskazówek!!!

Spece od kręcenia liczników nowy przebieg przejechanych kilometrów w bardzo łatwy sposób i bez problemów ładują wszędzie tam gdzie tylko można i gdzie nowy przebieg powinien się znalezć, również do modułu świateł i kluczyka.

Najbardziej wiarygodnym zrudłem informacji o przebiegu samochodu jest historia auta w bazie danych dostępna w serwisie jeżeli taka istnieje.

Bardzo mało prawdopodobne żeby dziesięcioletni samochód i to w dodatku diesel miał 120tys.km przebiegu co nie znaczy że nie jest to możliwe.

Jeżeli będzie taka możliwość to sprawdz historię autka w serwisie to dowiesz się o nim o wiele więcej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, zastanówcie się po co ktoś w 10-letnim aucie miał by cofać licznik z iluś setek tysięcy na 120kkm jak to komletnie niewiarygodny przebieg jeżeli nie jest faktycznym?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zent: ojciec ma lanosa od nowości, rocznik '99 który ma 65kkm i do zeszłego roku jeździł jeszcze na oryginalnych oponach. :mrgreen: Odnośnie wnętrza to też bywa złudne, większość tych kręconych aut ma środki po gruntownych czyszczeniach i trudno żeby auto które idzie do klienta po takim zabiegu było bardziej zmęczone niż takie które ma rzeczywisty przebieg i nie 'odrestaurowany' środek.