Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w trakcie wymiany głośników w E-36 compakt i mam do Was parę pytań.

1. Jak dobrać się do wysokotonowych w drzwiach (mam poduszki). Czy trzeba ściągnąć całą tapicerkę czy odchodzi sama część środkowa? Zdjąłem zaślepki, wykręciłem śrubki ale nic się nie da rady nic ruszyć..

2. Z przodu zamontowałem JVC CS-HX535 3 drożne (13cm 170W) z tyłu sony x-plod 3-drożne (10cm 120W) jednak gra to przeciętnie. Gdy włączam bas zaczynają kyrczeć. Mam nadzieję że sytuacja zmieni się po zamontowaniu tuby której jeszce nie podłączyłem. Martwi mnie jednak coś innego. W/w głośniki u kumpla z badziewnym radiem grają lepiej. Mam oryg. radio CD RDS Buissnes moc 4*45...Czy te radio jest takie słabe czy przyczyna leży gdzieś indziej....Może kable? Ale to nie jest aż taki sprzęt aby kable mogły ogrywać jakąś istotną rolę.........

3. Pytanie do osób które mają w/w radio. Czy zwiększając głośność na regulatorze macie opór czy można kręcić naokoło? U mnie sytuacja wygląda w ten sposób że głośność wzrasta do pewnego momentu a później mogę kręcić do bólu jednak już nic się nie dzieje. Nie wiem czy mam coś nie tak z radiem czy tak po prostu ma być....

Opublikowano
Na wstępie mojego posta napiszę ze darowałbym sobie glosniki 3 drozne, ale skoro juz je masz, na twoim miesjcu zrobilbym zwrotnice odcinającą najnizsze czestotliwosci a typowy bass zostawil dla tuby (szkoda ze nie sub :? ). 10 i 13 cm glosniczki nie są raczej do basu... co najwyzej mid-basu takze nie ma sie co po nich spodziewac. Zwrotnica powiedzmy od 100 hz na glosniczki a na tuba do 120. Moze cos to pomoze jesli chodzi o harczenie choc przyczyna moze byc w braku mocy...
Opublikowano
Braku mocy radia czy głośników? Ile właściwie ma oryginalna Bawaria CD RDS. W instrukcji o tym ani słowa na radiu tez nigdzie nie piszą.........Podobno 4*25W a więc cieniutko..........
Opublikowano
Brak mocy radia. A zapewne nie jest to prawdziwa moc muzyczna wiec jeszcze mniej moze byc. Nowe radia z opisem 4x50W mają coś koło 27W mocy muzycznej sorry jesli popelnilem mały bład.. wa kazdym razie cos kolo tego.
Opublikowano

Dokladnie tyle :)

pioneer 4x45 wat ma muzycznej mocy 4x25 wat, natomiast 4x50 ma 4x27wat mocy..

ja podejrzewam ze ta Bawarka bedzie miala wlasnie 25 w RMS czyli tej muzycznej dlatego uwazam ze moc przyzwoita..ale oczywiscie moge sie mylic...

Opublikowano
Czy ktoś wie na 100% jaką moc ma ta bawaria? Bo nie wiem czy zmienić radio...........Czy na bazie tego radia można stworzyć coś sensownego?
Opublikowano
Czy ktoś wie na 100% jaką moc ma ta bawaria? Bo nie wiem czy zmienić radio...........Czy na bazie tego radia można stworzyć coś sensownego?

Zeby ładnie zagralo proponuje zmiane radia. Bedzie kulawo wygladac w desce ale cuz. Kup jakas alpinke chyba 8913 ale nie jestem pewien. Ma dobra moc wyjsciowa bedziesz zadowolony. I proponuje zmiane tuby na subwofer :cool2:

Opublikowano

A ja proponuje rezygnację ze sprzętu typu SONY, KENWOOD i innych kaszalotów.

Dobre radio to np BECKER MEXICO PRO.

Dobre głośniki, to żadne tam 3 drożne tylko system oczywiście ze wzm u mnie Hifonics Europa 4x35W ( prawdziwe 35 wat rozwala wiele głośników).

Ja mam 16 Canton Pullman w nogach i tweetery Tesla 30mm w drzwiach do tego prawdziwe zwrotnice z podziałem 2,5 khz, żedne kondensatorki. Warto obciąć dół od 80Hz bo w tych małych komorach i tak niżej nie zejdzie. Z tyłu nieźle grają elipsy. Ja mam sub w zamkniętej skrzyni. Kto chce posłuchać zapraszam!!!

Yaiek
Opublikowano

Dobre radio to np BECKER MEXICO PRO.

Dobre radio to chocby najnizszy z nowych Alpinów.

Ja mam 16 Canton Pullman w nogach i tweetery Tesla 30mm w drzwiach do tego prawdziwe zwrotnice z podziałem 2,5 khz, żedne kondensatorki.

A zwrotka to z czego się składa?? Zastosowanie samego kondensatora powoduje odcięcie z tłumieniem -6db/okt a zapewne w twojej jest -12db/okt a w tym przypadku stosuje sie i kondensator i cewke - dlatego uwazasz ze to lepsze bo jest wiecej elementow?? Zalezy jak kto lubi.

A te 2,5kHz to troche nie za nisko jak na tweetery? Jaką mają f przenoszenia??

Opublikowano
Dla mnie car audio to chory wymysł a radio w aucie mogłoby nie istnieć.Cały ten osprzęt,jakieś wzmacniacze po 1200W,tubu,cuda i siuwaksy ważą krocie i dają w 95% przypadków łubudubu z auta pod dyskoteką albo na lansowaniu się po mieście.Ja mam w aucie standardowe nagłośnienie BMW z radiem Business RDS i jedyne co chce wymienić to samą jednostkę na oryginalną BMW z CD,bo nieraz jak jade gdzieś dalej i łapie albo PR2,albo Radio Maryja to dostaje białej gorączki.A w BMW najładniejszą muzyką jest i tak R6...
Opublikowano
Dla mnie car audio to chory wymysł a radio w aucie mogłoby nie istnieć.Cały ten osprzęt,jakieś wzmacniacze po 1200W,tubu,cuda i siuwaksy ważą krocie i dają w 95% przypadków łubudubu z auta pod dyskoteką albo na lansowaniu się po mieście.Ja mam w aucie standardowe nagłośnienie BMW z radiem Business RDS i jedyne co chce wymienić to samą jednostkę na oryginalną BMW z CD,bo nieraz jak jade gdzieś dalej i łapie albo PR2,albo Radio Maryja to dostaje białej gorączki.A w BMW najładniejszą muzyką jest i tak R6...

Ale niektórzy... w tym i ja są bardziej wymagający niż seria w E36. Wiec jesli tobie to wystarcza... Ja nie mam nic do tego, ale Car Audio to dla niektórych coś takiego jak dla innych podnoszenie mocy swojego wózia. Wiec uwagi typu "Car Audio to chory pomysł" zostaw dla siebie :] Pzdr

Opublikowano

Ja mam 16 Canton Pullman w nogach .................

Mozesz powiedziec w jaki sposob zmiesciles w nogach 16-tki ??????jakies dystanse albo inne przerobki ???? :8)

Opublikowano

A ja w końcu się z tym uporałem. Zmieniłem radio na PIONERA z tyłu poświęciłem pułkę gdzie zamontowano mi spore głośniki, wymieniłem głośniki z przodu i w drzwiach wysokotonowe i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania!!!!! To nie jest hałas, ale czysty, GŁOŚNY, rewalacyjny dźwięk.....Jak podkręce radio samochód drży i zero harczenia głośników!!!!

PS Nie mam tuby i z tego się najbardziej cieszę, bagażnik wolny a bas porażający!!!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego Loks.

Nie zgodze sie z Tobą bo nowa alpina z niskich modeli gra jak kupa. Zresztą jak wszystko zniskich modeli, bo jest tanie i ma kijowe elementy.

Na dzień dzisiejszy mam pioneera DEH 825 R z DSP. Jeden z najwyższych modeli pioneera. Gra miodzio mimo że jest bardzo stary. Porównaj sobie takie radyjko z ta Twoją alpina to zmienisz zdanie.

Tweetery grają od 2,5 khz. Mają dużą jedwabną kopułkę. Scxhodzą nisko więc nie ma dziury w częstotliwościach. 16 są schowane więc tweetery nadrabiają trochę środka.

To rewelacyjne głośniki za niewielkie pieniądze. Wszystkich niedowiarków zapraszam do odsłuchu.

Tłumiki w zwrotnicy mam 3dB na 2 rezystorach!

Yaiek