Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po przejechaniu kilku tysięcy tnie opony od środka,typ zawiesznia bez regulacji.Wymienione sprężyny,amortyzatory, poduchy łączące nadwozie z belką.
Opublikowano

Jest po przejściach,ale geometria ok. wizualnie wygląda jak by był zły kąt pochylenia.

Peet tym mnie dobiłeś.

Opublikowano

Jak jest niższa zawiecha, to się robi dość mocny negatyw.

U mnie np. tnie opony od środka dość zdrowo - ale to wina kątów pochylenia.

Opublikowano

mam to samo w E30

jest podejrzenie ze auto bylo bite :(

ale wczesniej na zimowkach 195 nie bylo tego a teraz na letnich 225 scina ostro

chyba zmienie tyl na 205 tak jak mam na przodzie

.: www.tuning-studio.pl :.

ALUFELGI * LAMPY * LUSTERKA * NEONY * STROBOSKOPY

HAMULCE * TŁUMIKI * AMORTYZATORY * SPRĘZYNY * FILTRY * OLEJE

Opublikowano
Też tak mam i to raczej norma bo jak partrzę to wszystkie duże bmki (i nie tylko) mają koła ustawione tak: / \. Jedyne wyjście to zamiana opony stronami co jakiś czas.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

tez mi scinały sie od srodka,

i byłem u kowala. rozciagnął mi spreżynki i teraz kółka mam jak w tatrze :twisted2: ale jak wsiadają z tyłu to jest spoko, idealnie!! :mrgreen:

Opublikowano
ja mam obniżoną i żre tak jak i przód tak tył.moi kumple mają tak samo. więc to chyba norma.czym bardziej obniżona tym więcej żre.coś za coś! :norty:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Z tego co widziałem na drogach to w E-34 tylne koła stoją tak samo w minusie jak w mojej E-39. U mnie tył 265 też od strony środka bardziej wyjechany. Ale to normalne... tak ma być i nie jeźdz do kowala przypadkiem jak kolega dwa posty wyżej :shock: :twisted: :twisted:
Opublikowano

Witam.

Przyczyn może być wiele np.;

1. krzywa belka lub wachacz;

2. brak końcówki sprężyny. ( najczęściej z dołu)

przy pkt 1 zbiera opony i ściąga,

przy pkt 2 położenie kół tylnych wygląda tak / \.

Przerabiałem jedno i drugie ale jak się dowiedziałem ile biorą w ASO to prawie zemdlałem.

Pojechałem na szrot i kupiłem calusi kpl tył za 600 pln + moja robota i autko bryka jak nowe.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano
Ciekawe jest to, że niektórzy twierdzą, że jak tak mają to tak ma być :duh: . Ja mam już w drugiej BM-ce bardzo obniżone zawieszenie i koła delikatnie tylko stoją / \ chyba, że siedzi na maxa (gdy mam 4 osoby i pełen bagażnik). W żadnym nie zdziera ani nie zdzierał mi opon. Jeśli ktoś twierdzi, że tak ma być to życzę powodzenia, bo z takim podejściem to... Kochani zawieszenia się nie oszuka. Jeśli stoi tak / \ i to bardzo przy pustym autku to należy takie zawieszenie zrobić, czyli wymienić zużyte elementy (np. sprężyny, amortyzatory, wahacze). I jeszcze pytanie. Czy wy lubicie kupować opony??? :mrgreen:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Wszystko zależy ile jest tego pochylenia. Ale jak mamy do pokazania to pochylenie tylko za pośrednictwem slesza i bekslesza to jeźeli ktoś ma takie pochylenie to faktycznie poracha. Prawda jest taka, że w każdym seryjnym E39 tylne koła PORÓWNUJAC do przednich stoją w lekki minusie. Mi LEKKO LECIUTEŃKO bardziej podcina środki. I jak zobaczycie na ebay`u jak ludzie sprzedają opony po e34, e39 to piszą, że wewnątrz mają zawsze mniej niż na zewnątrz... obie opony mam równomiernie zużyte wiec czym mam sie przejmować :worried:
Opublikowano

Też delikatnie tylne od wewnątrz mi podcina (jest to zauważalne dość dobrze gołym okiem na bieżniku) i u znajomego w E30 z 82r. (nie bita w automacie) jest tak samo - ja sie nie martwię ponoć w każdej BMW bieże od środka delikatnie oczywiście ale róznica jest.

P.S. E34 nie ma regulacji zbieżności ani kątów tylnych kół co wystepuje w 3-kach.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
a ja mam obnizone auto laczki 245 z tyłu i nie zauwazyłem zeby coś mi scinało opony tył praktycznie mam tak wyjechany ze znaczniki w oponach już sa na rowno z bierznikiem wiec do wymiany ale na oko nie widac zeby coś było nierowno zdarte :mrgreen:
howgh!
Opublikowano
Mi LEKKO LECIUTEŃKO bardziej podcina środki. I jak zobaczycie na ebay`u jak ludzie sprzedają opony po e34, e39 to piszą, że wewnątrz mają zawsze mniej niż na zewnątrz... obie opony mam równomiernie zużyte wiec czym mam sie przejmować :worried:

heh to masz spręzyny do wymiany i tyle!! mi jakos nie tnie ani od srodka ani od zewnątrz! trochę dziwne sie wydaje iż niektórzy pisza ze to normalka, wydaje sie ze normalka to jak jest wszystko ok, a nie jak cheta opony od srodka!! jest to bezapelacyjnie wina spręzyn i tyle! wystarczy wymienic na nowe i po problemie!

Opublikowano
Jak wycina od środka to jest za duże cisnienie napompowane.

Miales na mysli - jak wycina na środku bieznika, nie od srodka wozu. :D

Opublikowano

Jak auto siedzi to jest to logiczne jak to, że platfusy ścinają podeszwy w butach.

Po prostu siły nie są równomiernie rozłożone na powierzchni opony.

PS. Ale jak pięknie wygląda taka położona beta z rostawionymi kołami.

JUST HT