Skocz do zawartości

jaki olej do 525 skrzynia biegów manual M20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie. Jaki olej nalezy wlać do skrzyni biegów w E34 z 88-89 roku z silnikiem M20 B25. Skrzynia manual. Czy w tych rocznikach były moze rózne rodzaje skrzynek i różny rodzaj oleju do skrzynki??? Chodzi o beemke szwagra. W mojej leje olej dextron taki jak do automatów, ale zdaje sie ze w starszych modelach był jescze olej przekładniowy.

Jutro spisze vin o szwagra jeżeli będzie potrzebny.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Chociaż nie polecam np. olejów silnikowych Castrola :naughty:, polecam jego wyszukiwarkę pt. "Narzędzia - dobierz olej do twojego samochodu" (z lewej strony strony).

http://www.castrol.com/castrol/genericsection.do?categoryId=82916715&contentId=6031817

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
e. Ręczne skrzynie przekładniowe: zespoły z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III / Transmax J zespoły z zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B. Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju

h. Ręczne skrzynie biegów. Zespoły z żółtą wywieszką z napisem 'MTF-LT-1' : BMW Part No. 83 22 9 408 942 Zespoły bez wywieszki : TAF-X / EP 80W / SMX-S. Wywieszki znajdują się obok korka wlewowego oleju.

takie informacje tam znalazłem, niestety są niejednoznaczne, uzależnione od tabliczek. Czy po vinie jest mi ktos w stanie podać typ oleju do manualnej skrzyni jaki powinien byc zastosowany???

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
musisz przeczytac z naklejki - bedzie na pewno chyba ze ktos zerwal - inaczej nie sprawdzisz....

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Barto ja mam chyba podobną skrzynię co ty. Z produktów castrola prawie zrezygnowałem nie tylko w dziedzinie olejów silnikowych, ale i też przekładniowych ( z wyjątkiem tylniego mostu). Używałem kiedyś dextron III ( zielony był bodajże ) to padły uszczelnienia w skrzyni i po zimie synchronizator. To jak się nie myle był olej mineralny. I teraz ciekawostka. Polecam do tej starej skrzyni zalać full syntetyk mobila do skrzyń. Jest taki jeden odpowiedni w katalogu do naszych beemek. Nie pamiętam niestety symboli. Mam go u siebie, zimą skrzynka pracuje leciutko a na mineralu zanim się skrzynia rozgrzała to jedynkę trzeba było nieźle wepchnąć.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.