Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zastanawiam się jak wygląda pod względem funkcjonalności różnica między pięciodrzwiową wersją, a trzydrzwiową ( nie poruszam tutaj kwestii coupe). Według mojego wyczucia estetyki 3d jest dużo ładniejsza i spełniłaby moje dziecięce marzenia ( drzwi bez ramek, nie śmiejcie się;). Niestety z dostępnością 3d nie jest lekko. Pomimo tego, że nówka 3d kosztuje nawet ciut taniej, to zazwyczaj używane egzemplarze są droższe. Czy uważacie, że 5d jest bardziej funkcjonalne? jak wygląda różnica w miejscu z tyłu? naturalnie raczej nikt tam nie będzie jeździł, ale próbuję jakoś sobie wynaleźć przewagi pięciodrzwiówki :P Czy drzwi w 3d są dłuższe? to podejrzewam i pewnie na ciasnym parkingu pod supermarketem ciężej się wygramolić... Czy bagażnik wygląda dokładnie tak samo jeśli chodzi o funkcjonalność? Ogólnie wypowiedzcie się co sądzicie o różnicach w Waszym obiektywnym ( subiektywnym) zdaniu. Napiszcie czy zamienilibyście swoje 5d na 3d lub odwrotnie i dlaczego.
Opublikowano
3d ma dłuższe wrota, ale miejsca jest tyle samo co w 5d. Mam 5d i też wolałbym 3d - narazie jeżdżę sam, ale jak będzie rodzina to już kiepsko w 3d - gorsza funkcjonalność. Bagażnik ten sam. moim zdaniem ładniejsze są 3d - bez ramek, jedna klamka :) płyta podłogowa jest tej samej długości.
Opublikowano
ja będę kupował 5d ,cały czas jeżdżę różnymi COUPE i czas się przesiąść na 5D ;) ot tak ,że by teściowa nie narzekała jak się ją do tyłu posadzi ;)

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
tsz79, rozumiem, że Twoja teściowa to dość sprawna kobieta... Wsiadanie do 5d nie należy do szczególnych przyjemności, miałem okazję raz... może to było mylne wrażenie i da się przyzwyczaić;) Wydaje mi się, że 1er nie kupuje się gdy ktoś przynajmniej raz na miesiąc jedzie z tyłu... chyba w takiej byle Kia Ceed bądź nawet w Chevro-Daewoo Lacetti jest więcej miejsca z tyłu... uważacie inaczej? wsadzacie czasami z tyłu ludzi do swoich Jedynek ? Co mówią? ( jak coś to zagwiazdkujcie fragmenty wypowiedzi) :P Jasno trzeba powiedzieć - zakładam, że 1er jest zdecydowanie dla kierowcy-egoisty, a dopiero później dla kogokolwiek innego :D A czy kanapa tylna składa się tak samo? mam na myśli powiedzmy wypad na narty i czy 3d będzie w tym wypadku tak samo wygodne jak 5d...
Opublikowano
Panowie ,aż tak źle z tym miejscem z tyłu ? z tego co wiem ,uwarunkowane jest tym ..jak osoba z przodu ma ustawiony fotel ..... Jeśli aż tak bardzo nie ma "odchyłów" to chyba znajdzie się miejsce dla pasażera ;)

Tomek

Opublikowano

witam,

jezdze czesto E81 123d (3d) mojego kumpla i tak szczerze to ciezko jest wejsc do tylu i przy tym wydaje sie bardzo ciasno na tylnej kanapie. Najwiekszy minus jego 3d (kupil nowke w salonie) to to, ze od samego poczatku powyzej 140km/h slychac świst w okolicach szyb, ASO nic nie potrafi z tym zrobic a to cholernie wkurza jak jezdziesz i ci szumi. Jakos kiepsko to dopracowali,taki minus bezramkowych drzwi. Ale za to wiem, ze w e46 coupe ten problem rzadko wystepuje... nie wiem co jest, auto od nowosci i nigdy nie bite...

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

Opublikowano

no tak, male otwory sa w obu wersjach... za to inzynierowie pomysleli i fotel da sie odsunac tak, ze dwumetrowy ktos bedzie sobie wygodnie siedzial lub kierowal.

3dr robi zdecydowanie wieksze wrazenie, ma duzo lepsze proporcje z boku, drzwi bez ramek sa bajerem, ktory bedzie wywolywal usmiech nawet w paskudny, zimny i mokry dzien (uwierz mi, tak jest!!). dodatkowo widac od razu, ze auto jest nowsze, co tez cieszy.

funkcjonalnie - mi tej zimy problem juz dwukrotnie sprawiala szyba, ktora nie obnizala sie mimo otwarcia drzwi (masz taki strasznie buzerski mechanizm automaycznego uchylania i domykania szyby, ktorego nie ma we wszystkich bezramkowych autach), przez bardzo niskie temperatury jak sadze. naprawilo sie samo, moze nie wroci. ale tez sadze, ze sprawa jest jednostkowa i niekoniecznie doswiadczana przez innych.

no, zniechecilam? chyba niezbyt :wink: bierz trzydrzwiowa, nie zastanawiaj sie nawet, a tym bardziej nie patrz na wzgledy praktyczne :D

Opublikowano
ble ble ,ja biorę 5d :P

Tomek

Opublikowano

5dr wygrywa prawie pod każdym względem wg. mnie

Dużo lepiej wygląda 3 dr jeszcze biała m-pakiet i 123d ojej do tego pasek przez bok auta czarny z dodatków perfomance ojj miodzio :) i drzwi bez ramek :)

Ale mam jedno auto 3 dr i jest istna masakra gdy ktoś z tył chce wysiąść , dlatego teraz kupując kierowałem się innymi osobami które czasami "po imprezie" musze zabrać łatwiej wszystko zapkować :)

To już ty musisz wybrać to jest temat dzięki któremu nie podejmiesz 100% decyzji bo to tak samo jak z tematem np. AT/MT

Jeżeli wiedział bym że będe jezdził sam co najwyżej w 2 osoby to i tak spro bym się zastanwaił co wybrać

3dr jak i 5dr wyglądają bardzo ładnie

Opublikowano
kamil20011, do odwożenia "zwłok" po imprezie to najlepszy pickup i jakiś mały dźwig do załadunku :D swoją drogą w 5d kąt rozwarcia drzwi z tyłu chyba nie jest za specjalny i ciężko się pakuje sztywniaka :D
Opublikowano

Naszczeście w dużym % odbierani są przed "reset system" :D

Może nie jest duży ale lepiej zgiąć nogi niż tak jak w 3dr pakować się jak sardynka na tył aaa jeszce jak ktoś z tył chce wysiąść to musisz ty wyjść z auta wypuścić i wtedy jedziesz dalej

Tacy co już nie wiedzą "ale o co chodzi" to niestety są zabierani miejskim autobusem bo do mojego auta takich nie pakuje :)

Opublikowano

Ja zawsze marzyłem o coupe, ale niestety jest droższe od 5 drzwiowej. Na plus 3d przemawia wygląd no i brak ramek wokół szyb. Na plus 5d przemawia pozorna funkcjonalność, czyli teoretycznie łatwiejsze wsiadanie dla pasażerów.

Na niekorzyść 3d (nie wiem jak to jest w BMW serii 1) ale pamiętam, że jak jeździłem Mazdą MX-3, to przednie drzwi trzeba było dość szeroko otworzyć by komfortowo wysiąść, czyli zapomnij o parkowaniu pod wejściem hipermarketu tylko hen hen daleko gdzie nie ma sąsiadujących samochodów. No i utrudnione wsiadanie do tyłu.

Generalnie jak ktoś jeździ sam lub z osobą towarzyszącą i do tego bardzo okazjonalnie, ale to bardzo zabiera pasażerów i podobają mu się małe, zgrabne coupe, to 3d mu się o wiele bardziej spodoba. W każdym innym przypadku niestety 5 furtek wygrywa.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Dziękuję, że zechcieliście się wypowiedzieć :D Decyzja jest na pewno trudna. 3d jest dużo ładniejsze, ale niestety droższe... ograniczona funkcjonalność mnie nie przeraża, bo i tak właściwie będę jeździł sam, ewentualnie rzadko kogoś podwoził ( w końcu to auto dla mnie, a i tak komfort będzie z tyłu o niebo wyższy, obecnie jeżdżę seicento vanem :D więc nie zakładam jakiegokolwiek marudzenia, raczej przeciwnie ;) ) Może to drobny offtop, ale zapraszam do tematu -----> "Zakup 118d", bo tam nawet 1kowicz z przebitym runflatem nie chce się wypowiedzieć:P
Opublikowano

Znaleźć 3d to jest ciężko, dużo popularniejsze jest 5d.

Generalnie jak kupować w salonie to 3d jest tańsze (o jakieś 3tyś zł) w zakupie niż 5d.

Ale z racji, że mało kto taką opcję wybiera na rynku używanych prawie tej wersji nie ma, a jak coś jest trafi to jest drogie.

Opublikowano
Ciężko jest bo dopiero weszły po liftingu zdaje się wersje 3 drzwiowe, co powoduje że jeszcze są drogie (tak jak na początku produkcji seria 1). Wersje 5 drzwiowe były produkowane od początku czyli od 2004 roku :)

E30, E36, E60, E87, F48

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przed zakupem jedynki sprawdzałem wersję 5 drzwiową- otworzyłem tylne drzwi i chciałem wsiąść... niestety nie da rady! Nie ma miejsca ! Zdziwiłem się i zastanawiam sie - PO CO TE DRZWI ??? Nie znalazłem odpowiedzi :-( . Odpowiedż jest - te drzwi są do wkładania małego dziecka, laptopa lub zakupów.

Przednie drzwi też jakieś małe i aż strach otwierać ,ale jest na szczęście trochę miejsca za kierownicą ;-). Natomiast wersja 3-drzwiowa jest logiczna. Wejście na tylną kanapę po "złamaniu" przedniego fotela sprawia tyle samo przyjemności co wchodzenie przez małe tylne drzwiczki :norty: .Seria 1 nie jest autem rodzinnym ! .Po "normalnym ustawieniu przednich siedzeń w 3 drzwiówce jazda we dwoje z małym dzieckiem z tyłu staje się przyjemnością . Widząc takie auto mówisz- ładne coupe :-). Składane tylne siedzenia daja mozliwość przewożenia dużych i długich przedmiotów (narty). Do tego jest tańsze , lżejsze i szybsze od 5d :-)) Więc... O CO CHODZI ? :-)

PS. ...no chyba ,że te bezramowe szyby po mrozie :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich:-) i polecam wersję 3 drzwiową.

Opublikowano

Po pierwsze BMW serii 1 nigdy nie miało być autem rodzinnym! Skąd ludzie mają taki pogląd, to ja nie wiem. Tylne drzwi wersji 5d są raczej normalnej wielkości. Natomiast prawdziwym kłopotem jest wsiadanie i wysiadanie jeśli ktoś ma bardzo odsunięty fotel z przodu. Jak się już siedzi, to miejsca jest pod dostatkiem, nawet jeśli ktoś ma odsunięty z przodu fotel.

Do tego jest tańsze , lżejsze i szybsze od 5d :-))

Hmm.. tu nie wiem o co chodzi. Bo wersja 5d jest tańsza od 3d, 5d jest cięższe o 10kg co przekłada się na to że jest może wolniejsze o 0,1 sek od 3d. Więc sprowadza się to tylko do dwóch kwestii: 1. pieniędzy ile się ma, 2. gustu (czy ładniejsze jest 3d od 5d), ale jak wiadomo o tym się nie dyskutuje.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Wersja 3d jest tańsza od 5d. Inna kwestia, że 3d jest dopiero od 2007 czyli po facelifcie i dlatego Ci się pewnie wydaje, że 5d tańsze... bo fakt faktem, że taniej się dostanie auto z 2004 niż z 2007 roku :D
Opublikowano
Jeśli chodzi o nowe auta to tak.. rzeczywiście cennik BMW sobie niżej ceni 3d niż 5d. Natomiast jeśli chodzi o używki, to nie bardzo. Sprawdzałem Allegro i mobile no i wychodzi tak czy siak... ~500-1000 euro lub 2-3 tyś drożej za 3d.

E30, E36, E60, E87, F48