Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów!! mam taki problem w samochodzie a mianowicie chciałbym ustawić DOBRZE zawory... Ale konkretnie nie wiem jak.. raz mi się to NIBY udało ale to nie było tak jak powinno być... Czy ktoś mógł by mi dokładnie wytłumaczyć jak się do tego zabrać???? krok po kroku.. Bo gdy pytam się sąsiada niby mechanika to mówi że zawory powinno się dostawiać od 20 do 30 a od innego usłyszałem że na 35....

Pomocy :cry: :cry: :cry: ....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
kolego do kazdego samochodu jest podane ile powinien miec zawór ssacy i wydechowy luzu. to nie jest tak ze do wszystkich tak samo bedziesz mial ustawiane. to bzdura. jak znajde ksiazke to ci napisze jak ustawiac i jakie maja byc luzy zaworowe
Opublikowano
o ile mnie pamiec nie myli to powinno byc 0,35mm na wszystkich luzu tylko na zimnym silniku oczywiscie musisz to zrobic. ale glowy sobie nie daje uciąć
Opublikowano
Wydaje mi się że w silniku M30 należy ustawić na 0,30 zarówno ssące jak i wydechowe zawory. Silnik musi ciapać wówczas chodzi najlepiej. :D
Opublikowano
Wydaje mi się że w silniku M30 należy ustawić na 0,30 zarówno ssące jak i wydechowe zawory. Silnik musi ciapać wówczas chodzi najlepiej. :D

Potwierdzam :)

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
kolego rozmawialem z moim szefem ( mechanik) i mowi ze to jest nie możliwe żeby ssące i wydechowe mialy takie samo ustawienie . wiec nie wiem co o tym myslec:/
Opublikowano

Nie jestem mechanikiem, ale na regulacji zaworów byłem stosunkowo niedawno.

Spec od bmw stwierdził, ze 20-paro letnie m30b30 "musi klepać" bo wtedy chodzi najlepiej i że ma być na wszystkich zaworach 0,30mm. Jak dotąd nie mam żadnych problemów. Sam tego nie wymyśliłem... Może w innych (nowocześniejszych?) konstrukcjach silników jest inaczej?

Pozdro

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
powiem wam tak panowie ze ja mam rzędową 6 i znajomy mowil tak samo ze one maja taki specyficzny dzwiek klekotania silnika. lub jak on to powiedzial takie"bulgotanie" :) calkiem inny niz te nowsze.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
sprawdzalem w ksiazce dane diagnostyczne o zaworach i maja byc ssace i wydechowe na 30 ustawione :) pozdrawiam :)