Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Koledzy, pomóżcie mi rozkminić problem :?

Chodzi mi o to, że moja Buńka podgrzewa mi świece(kontrolka) ok. sekundy, bez względu czy jest +15 czy -15...

Nie jestem fachowcem ale na bank nie jest to normalne.czyżby nie grzało mi świec? Na razie było -18 i palił, ale boje się, że jak będzie więcej (a mieszkam w Suwałkach :roll: ) to może być lipa :D Wiecie jak to jest z tymi Suwałkami...

Dodam, że mam nowe świece (jak miałem stare to też tak krótko kontrolka się paliła) i nowy akumulator.

Liczę, że może miał ktoś z Was taki lub podobny problem :8)

Dzięki z góry za pomoc :D

Pozdro z bieguna Polski - Suwałk :) :) :)

Opublikowano

Kolega jak auto ci pali na tzw. "dotyk", równo pracuje razaz po odpaleniu i nie kopci na niebiesko to wszystko jest ok.

Kontrolka świeci się krótko, ale to nie oznacza, że świece przestają dostawać napięcie jak gaśnie kontrolka. U mnie też świeci ok 1s a mam ten sam sterownk (nowy typ).

Także śpij spokojnie! :cool2:

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
Kontrolka grzania świec tylko mrugnie , a czas grzania jest zależny od temperatury cieczy chłodzącej i tak ciecz do +5stopni świece nie grzeją, poniżej +5stopni grzeją do 4 sek. -25 grzeją min. 9sek . A tak wogóle :search: polecam temat ( 320d jak sprawdzić czy świece grzeją? ) :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Napiszcie jak długo świeci wam kontrolka DDE w 320d (po liftingu)? Chodzi mi głównie jak długo świeci w niskich temperaturach, np -10, -15'C. U mnie zawsze tak samo, ok 1 sekundy (i to bardzo mnie niepokoi).

Miałem problemy z odpaleniem podczas większych mrozów (1 raz w tym roku i 1 raz w ubiegłym).

Zamówiłem sterownik żarowy Beru (ok 280 zł w niemieckim sklepie internetowym) i świece Beru 208zł za 4 szt.

Na diagnostykę nie jechałem z braku czasu i dostępu w mojej okolicy.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
A koledzy pytanie z tej samej beczki u mnie przy -20 świeciła kontrolka od świec ok 5 sek ale nie pali na dotyk jak to piszecie tylko pierwszy raz trzymałem ok.15 sek na rozruszniku i dopiero za 2 razem też po ok 15 sek.zapaliła mi czy to moą byś świece ? (E46 320d 2000 rok)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A koledzy pytanie z tej samej beczki u mnie przy -20 świeciła kontrolka od świec ok 5 sek ale nie pali na dotyk jak to piszecie tylko pierwszy raz trzymałem ok.15 sek na rozruszniku i dopiero za 2 razem też po ok 15 sek.zapaliła mi czy to moą byś świece ? (E46 320d 2000 rok)

Ja bym stawiał na świece żarowe przede wszystkim. Ja miałem małe problemy z odpaleniem tylko przy dużych mrozach a świece miałem spalone wszystkie (2002 rok i raczej na pewno nigdy nie były wymieniane). Po wymianie dużą poprawa.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
koledzy nie proponuję tak długiego kręcenia rozrusznikiem , bo nie tylko świece będą do wymiany , a i ów rozrusznik , ponieważ jest w nim sporo prądu podczas kręcenia , łatwo jest wytopić kable z komutatora . :duh: keruj64 sprawdz sobie jeszcze czy świece dostają prąd , lub podjędz sobie do jakiegoś mechaniora który ma kompa to pokaże ci on na którym cylindrze masz trafione świeczki. :cool2:
Opublikowano
...podjędz sobie do jakiegoś mechaniora który ma kompa to pokaże ci on na którym cylindrze masz trafione świeczki. :cool2:

W mojej przedliftowej E46 nie ma szans na kompie stwierdzić, która świeca padła - jest tylko jeden wspólny sygnał do kompa.

Więcej szczegółów o moim sterowniku świec tu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie kontrolka świeci przez 3 sek. Odpala po ok 5-6 obrotach wału. Kopci na siwo duszącym gęstym dymem. Czy to mogą być świece? wszędzie sugerują PRZEDE WSZYSTKIM padnięty aku.

Aku możesz sprawdzić miernikiem i z tego co pamiętam, to w stanie "spoczynku" powinien mieć chyba minimum 12,5V (a ładowanie od 13,9V do 14,4V).

Jak dawno sprawdzałeś/wymieniałeś świece. Ja miałem chyba od nowości i wszystkie były padnięte. Znajomemu w VW Passacie (od wymiany na nowe) wytrzymały 4 lata.

Jak rozpoznać czy sterownik świec jest padnięty, lub nie działa na 100%?

U mnie przy -8'C DDE świeciło rano znów ok 1 sekundy.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

z moich obserwacji wynika jak koledzy piszą około 1 sek bez względu na temperaturkę pali się kontrolka dde

jednak miałem problemy z odpaleniem przy -18 przed świętami AQ był słaby ale i mimo to jak bym stara odpalał

pojechałem na kompa do kumpla 1 świeczka do wymiany więć w czwartek idzie na wymiane z tym że wszystkich bo jak powiedział "jak chcesz wymienić 1 to szukaj kogo innego bo nie mam czasu za 2 tygodnie wymieniac następnej" :norty:

Mi i tak to na ręke bo i tak chciałem wymienić wszystkie przy okazji

po wymianie podziele się uwagami na gorąco czy będzie zmiana

Poczytałem wszystko co było w ostatnim czasie na forum o świecach i sterowaniu

dziś było -10*C więc kluczyk w stacyjkę pozycja 2 dde zgasła odczekałem jeszcze ok 5-7 sek i dopiero start odpaliła ładnie tzn nie to co w lato ale i bez kręcenia parę sek po 1 ok 1 sek silnik odpalił odrazu

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

po wymianie świeczek dziś u mnie było -18*C

pozycja 2 DDE się zapaliła i po sekundzie zgasła

odczekałem jeszcze około 15 sekund

i odpalił od strzała ale po odpaleniu chodził jak Star na wolnych po około pół minucie wszystko ustabilizowało się i na wolnych chodził prawidłowo

jedna oznaka niskich tmp zamek od kierowcy przestał działać prawidłowo

coś chyba przymarzło bo nie moze zaciągnąć do końca i trzeba z kluczyka zamykac

Edytowane przez Baranek74
Opublikowano
witam panowie przy tak dużych mrozach nie same świece rozwiążą problem :akumlator, paliwo,filtr paliwa, ja w duże mrozy podgrzewam 2,3 razy i ogień :shock:
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
odczekałem jeszcze około 15 sekund

A czy nie powinno się zapalać niezwłocznie po zgaśnięciu kontrolki świec?...przecież po tych 15s świece wystygły...

Świecenie kontrolki to jedno a grzanie świec to drugie

Trochę dziwne ale tak jest. Kontrolka u mnie zawsze pali się ok 1 sek. bez względy na tmp. zewnętrzną

Polecam jeszcze lekturę tego watka viewtopic.php?f=69&t=97746&p=829473#p829473

powinno sie jeszcze parę kwestii wyjaśnić

Opublikowano
Kielce - 21C o 8 rano. stal nie palony od piatkowego popoludnia. podgrzalem 2 razy po 5 sekund przed pierwszym strzalem. niestety nie odpalil. dlugo na rozruszniku nie trzymalem. poszedl dopiero za 3 razem. pomimo mrozu juz zrobilo mi sie cieplej :wink: przez pol minutki chodzil jak stara ciezarowa, a potem wyrownal. potem odpalalem jeszcze 2 razy po calkowitym ostygnieciu silnika i bez problemow. ale wiem ze jedna ze swiec mam spalona.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oj chyba nie tylko jedną!

Tych spalonych świec może być niestety więcej.

Ja miałem spalone wszystkie, a problemy z odpaleniem zaczynały się poniżej -15'C (przy ok -10'C odpalał praktycznie bez problemów przy wszystkich spalonych).

Teraz po wymianie (dziś przy -13'C) praktycznie odpala na dotyk (DDE cały czas świeci ok 1 sekundy).

Niepotrzebnie kupiłem nowy sterownik, to 1 sekundowe świecenie wprowadziło mnie w błąd.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
-26*C po tygodniowym postoju DDE ok. 9 - 10sek. zapalił na dotyk:)

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
swiece caly czas grzeja i strzelaja do puki sie nie odpali auta i kluczyk jest w pozycji 2 otworzcie sobie maske to usłyszycie strzały iskry