Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy w zmieniarce czyści się laser zwykłą płytą czyszczącą? Mam taki objaw ,że jak przyśpieszam coś agresywnie to mi płyta przeskakuje (nagrałem już na CD VERBATIM) a również na niewielkich dziurach płytka skacze i raczej nie można nic posłuchać. Należy coś ustawić, przeczyścić laser czy po prostu te zmieniarki tak mają?
Opublikowano

Płyta czyszcząca załatwi sprawę na bardzo krótki okres czasu niestety. Najlepiej będzie rozebrac zmieniarę i wyczyścic laser jakimś delikatnym materiałem niepylącym (mogą też by patyczki bawełniane takie jak do uszu) i spirytusem.

Pzdr.

Opublikowano

Jakby spiryt rozpuszczał plastik to Ci co są smakoszami tego trunku mieliby dziury w szczenach powypalane na wylot :mrgreen:

Jak się boisz spirytu możesz też użyć denaturatu lub w sklepie kupić specjalny płyn do czyszczenia optyki (choć większość z nich jest właśnie na bazie spirytusu) :wink:

Pzdr.

Opublikowano

pozwolę nie zgodzić się z poprzednikiem :D soczewki i inną optykę czyści się alkoholem, ale izopropylowym (odparowuje bez śladu i szybko) do nabycia w sklepach foto i alledrogo - jakieś 5-8zł za 0,5l :D :D spirytus i inne denaturaty to dziadostwo i może narozrabiać...

spróbuj przedmuchać laser delikatnie sprężonym powietrzem, później to umyć izopropanolem i będzie ok.

jeśli CD przeskakuje to może być jeszcze sprawa zawieszenia czytnika w zmieniarce, takie amortyzatory w wersji mini, jeśli poszukasz w necie to znajdziesz temat traktujący o właśnie zawieszeniu czytnika.

Opublikowano

Oczywiście - są do tego specjalne płyny dostępne w sklepach. Ale jeśli ktoś nie ma okazji bądź czasu ich zakupić to może domowym sposobem użyć do tego spirytusu bądź denaturatu. I spirytusem, i denaturatem przerabiałem już czyszczenie optyki np w odtwarzaczach CD djskich Pioneer CDJ800 czy Denon S3500, czyszczenie soczewek i zwierciadeł w grawerująco-tnących ploterach laserowych gdzie czystość tego musi być idealna a wyczyścić trzeba było optykę np z oparów przytopionej żywicy lub po cięciu płyt plexi (takie "płyny czyszczące" były dopuszczone przez autoryzowane serwisy), czyściłem tym także swoją soczewkę laserową w CD w obecnym aucie i wszystko to śmigało perfekcyjnie. Tak wiec spokojnie - nie ma co siać paniki, że spirytus bądź denaturat może narozrabiać. Po co ludzi straszyć... :duh:

Więcej syfu potrafi narobić użycie nieodpowiedniej szmatki do tego niż spirytusu czy denaturatu.

Co do samych płynów czyszczących do optyki, dostępnych w sklepach to masz np coś takiego:

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt16147-Zeiss-p%C5%82yn-do-czyszczenia-optyki.html - to byłoby najlepsze bo to w końcu Zeiss - jeden z najlepszych na świecie producentów układów optycznych - więc u źródła robiony płyn.

Pzdr.

Opublikowano
Oczywiście - są do tego specjalne płyny dostępne w sklepach. Ale jeśli ktoś nie ma okazji bądź czasu ich zakupić to może domowym sposobem użyć do tego spirytusu bądź denaturatu. I spirytusem, i denaturatem przerabiałem już czyszczenie optyki np w odtwarzaczach CD djskich Pioneer CDJ800 czy Denon S3500, czyszczenie soczewek i zwierciadeł w grawerująco-tnących ploterach laserowych gdzie czystość tego musi być idealna a wyczyścić trzeba było optykę np z oparów przytopionej żywicy lub po cięciu płyt plexi (takie "płyny czyszczące" były dopuszczone przez autoryzowane serwisy), czyściłem tym także swoją soczewkę laserową w CD w obecnym aucie i wszystko to śmigało perfekcyjnie. Tak wiec spokojnie - nie ma co siać paniki, że spirytus bądź denaturat może narozrabiać. Po co ludzi straszyć... :duh:

Więcej syfu potrafi narobić użycie nieodpowiedniej szmatki do tego niż spirytusu czy denaturatu.

Co do samych płynów czyszczących do optyki, dostępnych w sklepach to masz np coś takiego:

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt16147-Zeiss-p%C5%82yn-do-czyszczenia-optyki.html - to byłoby najlepsze bo to w końcu Zeiss - jeden z najlepszych na świecie producentów układów optycznych - więc u źródła robiony płyn.

Pzdr.

serwisowałem zawodowo i czasami jeszcze serwisuję sprzęt domowy (cd, dvd i inne) i muszę powiedzieć, że niewłaściwie użyty denaturat (dostanie się do środka czytnika) potrafi narozrabiać. To prawda, że kiepska szmatka może też narozrabiać. Moim zdaniem warto udać się do sklepu foto i zainwestować powiedzmy 10 zł w szmatkę i płyn do czyszczenia (nie musi być od razu Zeiss-a) i mieć spokój...

Sądzę, że w przypadku autora wątku winne będzie zawieszenie czytnika, lub brudne prowadnice. Jeśli autor nie czuje się na siłach - lepiej oddać zmieniarkę do dobrego serwisu rtv lub lepiej audio i tam będą wiedzieć co z tym zrobić :D

Opublikowano

A tutaj to się zgodzę - większość płynów które dostaną się do środka czytnika narobi bałaganu. Ja się w każdym razie skupiam na samym wyczyszczeniu soczewki - do tego celu będzie dobry i płyn specjalny, i spirytus, i denaturat..

Również potwierdzę, że skakanie płyty może mieć związek nie tylko z brudną soczewką ale również z wyeksploatowanym systemem zawieszenia napędu. Tak czy inaczej - trzeba to rozebrać i dokonać małej inspekcji co tą zmieniarkę boli. Wtedy będzie wiadomo co robić.

Pzdr.

Opublikowano
i dlatego ja to sam rozbiorę i spróbuje naprawić choć by dlatego ,że chce wiedzieć jak to wygląda od środka i satysfakcja z własnych osiągnięć może być gwarantowana :)