Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam kilka pytan

1. czy ktoś sie orientuje jaka jest waga felg ( przod i tył ) model " Y " Spoke oraz wzór " 259 " ( oba do x5 ,x6 )

2. z powodu ze nie chce stracic mocno na osiagach chce zalozyc wezsze opony niz standardowe 275 i 315 na np 255 i 285 czy beda pasowały z tymi felgami co wyzej bez probemu?

3. jakie firmy opony polecacie nie RUNFLATY 20 cali ? bo z tego co sie zorientowalem to 20 prawie wszystkie sa z RSC

z góry dzieki za odp

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
1. czy ktoś sie orientuje jaka jest waga felg ( przod i tył ) model " Y " Spoke oraz wzór " 259 "

Wszstkie felgi w rozmiare 20 cali ważą w granicach 17-22kg mniej więcej

Y Spoke 214: 17,1 kg - 10 cali i 17,8kg - 11 cali

259: 18,4 - 10 cali i 18,7 kg - 11 cali

Na przyszłość: http://felgenkatalog.auto-treff.com/

2. z powodu ze nie chce stracic mocno na osiagach chce zalozyc wezsze opony niz standardowe 275 i 315 na np 255 i 285 czy beda pasowały z tymi felgami co wyzej bez probemu?
Stracić na osiągach? Poważnie mówisz? Jak to straty? Naprawdę wykorzystujesz na codzień maksymalne osiągi samochodu, że uważasz, że odczujesz jakąś stratę? A jakie masz teraz opony?

A w odpowiedzi na Twoje pytanie: opony 255 i 285 da się od biedy nałożyć na te felgi, ale nie jest to zalecane - opony będą trochę naciągnięte.

3. jakie firmy opony polecacie nie RUNFLATY 20 cali ? bo z tego co sie zorientowalem to 20 prawie wszystkie sa z RSC
PIrelli Scorpion Ice&Snow, Hankook W300A. Edytowane przez YatzeK
Opublikowano

Proszę modów o usunięcie moich niepotrzebnych postów - w momencie edycji miałem problem z połączeniem, stad chyba takie zamieszanie.

mowisz i masz :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja na lato zamówiłem opony Vredestein Ultrac Suv Sessanta z felgami etabeta tettsut/x black, niestety nie mogę na razie powiedzieć o tym jak sprawują się na drodze gdyż założę je dopiero wiosną, o ile doczekam na auto :wink: (jeszcze jakiś miesiąc) :duh:
Opublikowano

Będziesz zadowolony, zobaczysz :cool2:

Ja ten sezon przejeździłem na Sessantach i było doskonale. DO tego stopnia, że na zimę też mam Vredesteiny :)

Opublikowano
Mam nadzieję, pytałem w kilku firmach o te opony i wszyscy wypowiadają się pozytywnie choć ja sam jako laik w temacie opon nigdy o nich nie słyszałem. Miałeś je założone w SUVie czy w osobówce? ja będę je miał w SUVie i zastanawiam się nad ich głośnością przy jeździe autostradowej z prędkością powyżej 150km/h. Masz może dla mnie jakąś opinię w tej kwestii? Z góry dzięki.
Opublikowano

Miałem Sessanty 225/40 + 245/35 R19 w E34. I mogę powiedzieć, że je słychać. Nie jest to uciążliwe, ale słyszalne wyraźnie. Szczególnie przy prędkościach wysoko-autostradowych. Zresztą przyjrzyj się bieżnikowi: zasada jest taka - im więcej ostrych krawędzi, tym wyższy hałas. Niestety coś za coś - przyczepna na suchym i mokrym opona zawsze będzie słyszalna.

Natomiast jest cichsza niż Pirelli P Zero Rosso, które miałem w zeszłym sezonie. Ale Rosso to spośród wszystkich opon, na których jeździłem, mistrz przyczepności, i na suchym i na mokrym.

Poza tym dla mnie nigdy kryterium nie była głośność, raczej trakcja. W twoim przypadku powinno mim zdaniem być rak samo. X6 jest rewelacyjnie wyciszone więc hałas opon dotrze do Ciebie stłumiony na tyle, że na pewno nie będzie dokuczliwy. A masz auto bardzo ciężkie z mocnym silnikiem, więc według mnie warto te kilka decybeli odżałować żeby się nie bać hamowania w deszczu.

Szerokości życzę.

P.S.

A moje Sessanty po raptem 5-6 tysiącach km są do sprzedania - zainteresowanych zapraszam.

Opublikowano

a jak z komfortem? sa miękkie? mają jakieś wady? sporo sprzedawców proponuje ten model

czy to jest najlepszy wybór z możliwych? (nie runflat ) ?

pozdr

Opublikowano (edytowane)

Wiesz, przy profilu /40 - /35 i oponie XL trudno mówić o miękkości :D . Mogę tylko powiedzieć, że od Pirelli Rosso są w moim odczuciu nieco twardsze.

Ale w przypadku opon 20" w rozmiarach montowanych fabrycznie do X5/X6 nie będziesz raczej w stanie odczuć różnicy w twardości pomiędzy poszczególnymi modelami. Moim zdaniem, Sessanta to doskonały wybór w swojej klasie. Nie wiem czy najlepszy, bo nie jeździłem np. na dużo droższych Michelinach czy Bridgestone'ach, ale uważam, ze będziesz zadowolony.

Edytowane przez YatzeK
Opublikowano
mówiąc o komforcie opon mam na myśli przykład znajomego który normalnie jeździ na Goodyear'ach F1 GSD3 17cali a teraz zmienił na zimówki Michelin Alpin 15cali i komfort jest taki sam, jak nie gorszy :duh:
Opublikowano

W zależności od samochodu i zawieszenia jest to bardzo możliwe :)

A co do komfortu Sessanty to nie napiszę więcej niż już powiedziałem - są słyszalne przy większych prędkościach a twardością porównywalne z Pirelli P Zero Rosso, Czy Dunlopem SP 9000. Mówimy oczywiście o profilu /40 - /35 bo tylko na tym miałem Vreda, Pirelli i Dunlopa.