Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem e39. Wcześniej jeździłem e36, która nie przeżyła dzwona i poszła do kasacji po całce, ale zostały mi po niej oponki 195/60R15. Czy mogę je wykorzystać w e39? Musiałbym kupić felgi stalowe, więc przy okazji pytam o oferty sprzedaży odpowiednich felg. Czy rozmiar opony ma jakiś wpływ negatywny np. dla ASC? Bo wiem tylko, że może mi trochę prędkościomierz przekłamywać. Proszę o rady. Pozdrawiam

Opublikowano

Opony 195/60R15 będą sporo za małe do E39. Samochód będzie stał niżej, więc masz podwozie bardziej narażone na uszkodzenia. ASC tez może zgłupieć bo przy danej prędkości będą inne obroty kół.

Krótko mówiąc - słaby pomysł.

Opublikowano

A co mi wyjdzie taniej? stalki 15 + oponki, czy oponki 17? Dodam tylko, że nad tymi 195/60R15 zastanawiam się tymczasowo - chodzi mi o 1 sezon, choć opony mają praktycznie nowy bieżnik. Mogę jeździć bez ASC, bo się już przyzwyczaiłem przy E36. Poprostu nie wiem nawet czy mogę narazie inwestować w e39, bo nie wiem, czy nie będę go zwracał dla poprzedniego właściciela (oszust).

Ponawiam więc pytanie - czy te oponki mogą być jako tymczasowe i jeśli tak to jakie felgi mi są do nich potrzebne?

Opublikowano

Problem w tym, że nie będziesz jeździł bez ASC tylko z ASC reagującym w sposób nieprawidłowy i nieprzewidywalny. A to może być jeszcze bardziej problematyczne niż jazda bez ASC. Chociaż jak zwykle wszystko zależy od kierowcy - jeżdżąc na codzień mniej więcej w okolicach prędkości przepisowych raczej nic ci się nie stanie.

Bardziej bałbym się o podwozie, które będzie trochę bliżej drogi i tego co się na niej może znaleźć.

A jakie felgi do tych opon? Standardowe 15-tki do E39.

A w czym Cię oszukał poprzedni właściciel?

Opublikowano

Ale ASC przecież mogę wyłączyć. Czy to jest jakoś ustawiane elektronicznie, że włącza się automatycznie w zależności od warunków pogodowych?

Autko ma wady ukryte - więcej tutaj:

viewtopic.php?f=21&t=77088&start=30

Będę się użerał przez sąd, ale oprócz wad ukrytych jest też oszustwo, więc sprawa jest przesądzona, tylko nie wiem czy mam płacić teraz składkę do US i przerejestrowywać auto, bo nie wiadomo do końca co z tym będzie. A jeśli koleś jednak odda kasę i zabierze samochód, to taka inwestycja w opony czy felgi jest trochę bezsensowna, ale same felgi wyszłyby taniej, gdybym mógł skorzystać z posiadanych opon.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czas już chyba zamknąć temat - założyłem oponki 195/60R15 do felgi 15" et18 5x120 i zarzuciłem to na e39. Jeździ spoko, zachowuje się super nawet z włączonym ASC. Sprawia nawet wrażenie jakby miała więcej mocy, ale to chyba normalne przy mniejszej średnicy koła. Różnica w prędkości jest rzędu 4km/100km i to w dół, więc jeśli o tym zapomnę, to mogę się nie martwić suszarkami jadąc na granicy prędkości dopuszczalnej. Autko się obniżyło o ok 1cm, ale na szczęście nie trafiłem jeszcze na na tyle wysokie progi zwalniające, żeby na nich zawisnąć. Jako rozwiązanie tymczasowe może być. Dziękuję wszystkim na pomoc :cool2:
Opublikowano

hehe 1 cm.... :lol: :lol: :lol:

ja mam 6cm obniżoną + zderzak z M5 czyli niższy niż seria i spokojnie jeżdżę, więc nie wiem w czym problem, w e30 miałem 5,5cm prześwitu i też się jeździło

a co do ASC to nie zgłupieje jeżeli wszystkie opony są w tym samym rozmiarze, a tu jak widać są

Opublikowano
Tak czy inaczej, rozwiązanie tymczasowe jak znalazł - a na lato już i tak trzeba będzie nowe kupować, bo letnie już prawie zużyte. Przynajmniej zaoszczędziło się na inne wydatki. Zawsze to 400zł a nie 1500. Pozdrawiam i Szczęśliwego Roku życzę