Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar kupić używaną skrzynię biegów. Moja obecna jest już chyba popsuta bo wyskakuje ciągle pierwszy bieg. Pisałem już o tym na forum.

Mam już upatrzoną skrzynię ale chciałem się upewnić czy będzie dobra do mojej E36 323i.

Jest tam kilka numerów więc je podam.

Getrag 220.0.0225.98

226

081

013 63 95 AJT. G

143 429 2.9

1 434 407 0/220/5.52

Jeśli ktoś może mi pomóc i rozszyfrować co to za numery to będę bardzo wdzięczny:)

Druga sprawa to że jak będę wymieniał skrzynię to wymienię od razu komplet sprzęgła.

I tu pytanie: Czy sprzęgło w E36 jest samonastawne? Czy potrzebuje specjalnego przyrządu żeby je zamontować tak jak w opisie w linku? http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/index.php?modul=numery&page=czytaj&id=733

http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/index.php?modul=numery&page=czytaj&id=732

Przy okazji polecam czytanie tego czasopisma - można się sporo dowiedzieć. Jest tam archiwum więc można przejrzeć wszystkie numery. Dobrej lektury... :)

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

Hej... to jak z tym olejem? z tego co wyczytałem zamiennikiem MTF-LT2 jest Castrol SMX-S 75W85 lub Castrol TAF-X 75W90 - tylko który lepszy ???

Który zalać???

Opublikowano

kolego daniello320i ja o czym innym - Ty o czym innym... dyskusja nie na temat.

a czy ja pytam jakim olejem ma być zalana skrzynia? czy ja pytam o olej do szpery?? nie dość że nie na temat to jeszcze źle doradzasz! dla Twojej wiadomości olej do dyfra bez szpery to SAF-XO.

Ja mam żółtą nalepkę na skrzyni Olej MTF-LT2 i taki ma być stosowany. Tylko że ten olej jest dostepny tylko w ASO i kosztuje 90 zł/L. Więc się pytam który z podanych zamiennków jest lepszy.

Czy ktoś może odszyfrować podane przeze mnie numery skrzyni?

No i druga sprawa - jak z zakładaniem sprzęgła?

Pozdrawiam

Opublikowano

Może i nie na temat :mad2:

Napisałeś że chcesz zalać skrzynię TAF-Xem to Ci odpowiedziałem że tym to możesz zalać dyfer. Różnica między TAF-Xem a SAF-XO to praktycznie opakowanie (tak samo jak między MAGNATEC a MAGNATEC DIESEL) - porównaj specyfikacje.

Natomiast SMX-S 75W85 to typowy olej do przekładni we fracuskich autach.

Castrol nie ma w ofercie odpowiednika dla oleju MTF-LT2 więc nikt Ci nie odpowie co masz z tych dwóch wybrać i zalejesz to tylko i wyłącznie na swoją odpowiedzialność - czego notabene nie polecam i radzę kupić olej w serwisie

Opublikowano
Oczywiście że nie ma odpowiednika bo castrol ma umowę z BMW, więc nie napiszą że np smx-s to zamiennik MTF. Jednak Castrol produkuje na potrzeby koncernu BMW - a przynajmniej tak było kiedyś, więc któryś z tych dwóch olejów jest po prostu odpowiednikiem MTF-LT.
Opublikowano

Umowę z Castrolem może i mają ale nie musi on być wyłącznym dostawcą tych produktów.

Nie chciałbym wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że oleje linii MTF-LT pochodzą od ESSO/EXON z którą BMW już dawno temu współpracowało.

Opublikowano
A masz może pojecię w temacie wymiany sprzęgła?

W e36 jest zwykłe sprzegło i tarczę wyśrodkowujesz przy pomocy zużytego wałka sprzęgłowego lub "kołka" trzpienia dostępnego w sklepach motoryzacyjnych

Opublikowano
Hahahahahaaha dokładnie kolego :D bierzesz wałeczek i jak w "maluchu" wyśrodkowujesz :lol:
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"