Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję pomocy co do uzyskania kompromisu pomiędzy kolorami i materiałami tapicerki. Chcę zmienić wnętrze auta. Powiem ze nan siedzenia z pół skóry M-TECHNIC i niech ta pół skóra zostanie bo nie mam klimy. Chcę zostawić materiał M-TECHNIC`a bo podoba mi się ten wzór. Chcę wymienic skórę. Jest czarna a myślałem o alkantarze. Czy zostawić skórę? Chcę obszyć inną nitką niż jest do tej pory. Jest nitka czarne. Chcę wybrać jakąś taką która nada sportowego charakteru we wnętrzu. Boczki też chce zmienic. Jest w nich niebieska tapicerka z kompletu M-TECHNIC, chce ją zdemontować i zrobic ją na pikowaną tapicerkę. Tylko jaką nitkę? Myślałem o śiwej lub białej. Także rozważam temat podwójnego szwa. Tzn jeden obok drógiego. Też bagażnik chce wyłożyć siwą lub białą skórą pikowaną oczywiscie z brazowymi nitkami.

Moze macie jakieś swoje pomysły, jakieś zdjęcia, galerię dzięki którym można było by zaczerpnąć inspiracji?

Opublikowano

Witam

Jak udasz się do dobrego zakładu tapicerskiego to Ci zaproponują odpowiednie nici do danego koloru skóry. Chcesz, żeby kontrastowały, jak rozumiem, ale zdaj się na tapicera, bo zawsze jest ryzyko, że Twoje sugestie okażą się nie do końca trafione (w końcu profesjonalistą nie jesteś, a pewnie też artystyczą duszą nie ;) ). Ja osobiście zostałbym przy skórze na boczkach foteli, gdyż alcantara ma mniejszą od niej trwałość i mi tapicer odradził obszywanie nią kierownicy, czy foteli.

Musisz wziąć pod uwagę bazowy kolor Twoich boczków (chodzi i o ich plastikową powierzchnię). Jeśli są czarne, to siwa, czy biała tapicerka będzie jak dla mnie bardzo ostentacyjna i po prostu nieładna... Jeśli kolor będzie stonowany, to wyjdzie to o wiele lepiej i nie będzie biło po oczach...

Generalnie temat rzeka. Udaj się do tapicera (dobrego tapicera!!) i tam wspólnie podejmiecie decyzję mając do dyspozycji paletę kolorów skóry i nici.

Jak to wszystko się zrobi, to chcemy DUŻO zdjęć :mrgreen:

Pozdrawiam i powodzenia :cool2:

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
No tak wiem że taki tapicer będzie miał wielkie możliwości manewrowania kolorami i materiałami. Ale to tak do końca nie bedzie widać efektu jak by to wyglądało po zakończeniu. Myślałem że ktoś ma jakąś stronę z galerią już wykończonych wnętrz. Raczej się zdecyduje na ciemno grafitową alkanmtarę w środku siedzenia, a skórę czarnę na zewnątrz. I chyba alkantare zrobię na boczkach. Plastik jest czarny i właśnie pytanie jaka nić? W JAVA CAR DESIGN w galeri jest taki wzór gdzie jest czarna alkantara ze skórą czarną i obszyte jest siwą nitką, tak samo i boczki są pikowane siwą nitką na alkantarze..
Opublikowano
To nie zda egzaminu. Odrazu widać że to pokrowiec. On nie będzie naciągnięty odpowiednio. Owszem naciągnie się ale nie będzie widac wklęsłości środka siedzenia ani wypukłości po jego bokach. Lepiej zainwestować i obszyć skórą od nowa.
Opublikowano
No tez tak mysle, patrzac na foto ja widze raczej tapicerke a nie pokrowce. zdjecia chya tylko pogladowe bo i z angola sa. Ale jak pisałem do sprzedajacego to powiedzial ze wszystko idealnie pasuje i przylega. skusilbym sie na cos takiego ale pod warunkiem takiego efektu jak w aukcji, a obawy sa niestety .
Opublikowano
Jak kupisz i założysz to przez pierwszy 1000km będzieza zadowolony. Zapytaj się gościa czy ma jakieś zdjęcie woteli z pokrowcami po przejechaniu na nich ok 10000km. Będą jak psu z gardła wyciągnięte. No chyba że jeżdzi sie nie wiercąć w siedzeniu i tylko na długie trasy gdzie mało się wsiada i wysiada.
Opublikowano
za 500 zl to mozesz miec ekoskore na komplet foteli wystarczy troche checi i krawcowa na bezrobociu :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Ja kosztem 6 zł tyle co za nitkę i trochę pracy zyskałem pikowaną tapicerkę na drzwiach i głośniki gwizdki w tylnym boczku w miejscu gdzie jest tapicerka. Fajnie to wyszła. Na lato kupię materiał i pikówkę zrobię na siedzeniach i boki skórą lub ekok skórą.
Opublikowano
Jak ci zalezy na Buni to kup dobra skore od 120 zl mniejwiecej ekoskore naprawde dobrej jakosci trudno dostac a te po 30 zl za mb to jest dobra w miejsca ktore sie nie wycieraja np tylna polka lub podsufitka

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D