Skocz do zawartości

e39 525D Filtr odmy (separator oleju)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam następujące pytanie.

Niedługo wypadnie mi druga zmiana oleju, przy której będę musiał zmienić także separator oleju.

O ile wiem, do e39 530D można zastosować nowsze rozwiązanie - z e60 530D (zamiast filcu e39 plastikowy, który się czyści z e60).

Czy do e39 525D muszę zastosować - analogicznie - separator z e60 525D bo teoretycznie numer tej części na RealOem jest taki sam dla e60 525D oraz e60 530D.

Proszę o opinie bo muszę już zrobić rozeznanie.

Pzdr.

P.S. Przestudiowałem rozpiskę na Real Oem i zrobiłem porównanie numerów części dla 525D modelu e39 oraz e60.

Elementy identyczne:

- obudowa tego separatora (tzw. jednostka odpowietrzająca)

- uszczelki między obudową a głowicą - sztuk 2

- śrubki itp

Inny jest oczywiście główny element - sam filtr/separator/oddzielacz oleju.

Czy ktoś już przerobił założenie tego nowszego filtra z e60 525D do swojej e39 525D? Czy wszystko pasuje i nie powoduje to jakichś problemów/różnic w pracy silnika?

Edytowane przez Manolito77
Opublikowano

Ja wczoraj założyłem komplet od E60 - nie że miałem obawy że obudowa też jest inna, tylko dlatego ze w mojej orginalnej spreżyna która odsuwa membrane(a przysysa podcisnienie z turbiny) była lekko krzywa i wydawało mi sie ze już jest za słaba.

Wydawało sie mi dobrze - w nowej obudowie jest ona dużo silniejsza i trudniej jest dmuchajac samymi ustami ją ruszyć - pytanie tylko czy tak ma być, czy E60 ma inny dolot który wytwarza inne podcisnienie. Zrobiłem rano tylko kilkanascie km i silnik jest troche słabszy z dołu, oraz ma odczuwalnego laga.

Dam znać za jak więcej przejaded czas czy to kwestia adaptacji czy raczej tej odmy.