Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegoś czasu czacząłem odczuwać wibracje na budzie przy predkosci od 80 km, takie jakby głuche dudnienie.. np jadąc jednostajną predkością ok 100 km, jak odpuszcze pedał gazu to wibracje ustepują. Na poczatku myslalem, ze to moze cos z kołami, ale wywazalem je i caly czas to samo sie dzieje. Mial ktos z Was podobny problem ?
m62, V8, 245 km
Opublikowano
Witam, od jakiegoś czasu czacząłem odczuwać wibracje na budzie przy predkosci od 80 km, takie jakby głuche dudnienie.. np jadąc jednostajną predkością ok 100 km, jak odpuszcze pedał gazu to wibracje ustepują. Na poczatku myslalem, ze to moze cos z kołami, ale wywazalem je i caly czas to samo sie dzieje. Mial ktos z Was podobny problem ?
Od jakiegoś czasu też odczuwam delikatne,rytmiczne wibracje.Podejżewam nierówną pracę silnika ale nie byłem jeszcze na kompie.Też obawiam się o podporę wału.Czy ktoś miał podobny problemik?
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano

Ja też miałem takie głuche dudnienie przy około 80-100 km/h, a od 120 cichło. Tylko u mnie nie znikało po odpuszczeniu gazu (z tego co pamiętam).

Zaczęło się to niedawno i nie miałem czasu na to spojrzeć, ale sprawa się sama rozwiązała przy wymianie kół na zimowe.

Okazało się, że na letniej oponie tylnej był balon i felga była poważnie naruszona.

Nie wiem, czy mechanik, do którego wstawiłem samochód tak się bawił, czy po prostu balon wyszedł dopiero teraz, a felga zawsze była krzywa (od momentu kupna samochodu). Sam nie przypominam sobie, żebym zaliczył jakiś krawężnik, szczególnie tyłem.

W każdym razie po zmianie kół wszystko wróciło do normy. Czy przy wyważaniu coś było nie tak, a gość z warsztatu sprawdził ci stan opon?

Opublikowano
Pisalem, ze u mnie nie jest to kwestia kół, bo też wymieniłem na nowe zimówki, felgi były sprawdzane. i na nowych oponach zimowych jest tak samo jak na letnich, a do tego ten obiaw, że po odpuszczeniu gazu przestaje dudnic.
m62, V8, 245 km
Opublikowano
Pisalem, ze u mnie nie jest to kwestia kół, bo też wymieniłem na nowe zimówki, felgi były sprawdzane. i na nowych oponach zimowych jest tak samo jak na letnich, a do tego ten obiaw, że po odpuszczeniu gazu przestaje dudnic.

a czy przy ruszaniu nie słyszysz też tego dudnienia?

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

a czy przy ruszaniu nie słyszysz też tego dudnienia?

tak dopiero od 60 km/h pojawia sie przy przyspieszaniu, przy 100 najbardziej, jak puszcze gaz to ustaje.

m62, V8, 245 km
Opublikowano

Problem rozwiązany !!! ;-) Mój mechanik miał nosa, Przyczyną wibracji był jednak wał ! a konkretnie wyrobione " koło osi otworów"

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DN21&mospid=47547&btnr=26_0188&hg=26&fg=10&lang=pl

Na rysunku oznaczone nr 2.

Po wymienie full komfort, cisza, bez wizbracji, bez drgań.

Wymiana wraz z częściami kosztowała mnie 480 zl. Radość z komfortu - bezcenna ;-)

m62, V8, 245 km
Opublikowano
ja miałem mniej szczęściau mnie do wymiany był przegub 16 (występuje tylko jako oryginał 750zł) i dodatkowo podpora 7 :mad2:
www.nowak-motocykle.pl