Skocz do zawartości

Skrzynia w automacie - pozycja P i nagły STOP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio manewruję sobie w garażu, skrzynia w pozycji D, jadę do przodu, powoli w sumie, przypadkowo wcisnęło mi się P i samochód nagle szarpnął, bujnęło nim i się zatrzymał dosłownie w miejscu.

Normalnie zszokowałem się, dobrze ze to były manewry bo tak sobie myślę co by się stało w trasie jakbym przypadkiem wcisnął P na manetce zmiany biegów?

Czy to normalne że P można nacisnąć w trakcie jazdy i samochód automatycznie się zatrzymuje? Czy przypadkiem nie doprowadziłoby to do uszkodzenia skrzyni?

Opublikowano

Imo musi być jakieś zabezpieczenie - ten przycisk jest tak umiejscowiony że przypadkowe wciśnięcie jest zupełnie możliwe, zarówno przez kierowcę, jak przez małoletniego pasażera. Myślę, że przy pewnej prędkości, to musi być odłączane, ale osobiście wolę nie próbować :)

Kal

Opublikowano

gdzie te lapy tam kladziecie? :D

jak sie jedzie to tylko na gorze trzymasz reke bez zabawy paluchami po bokach :nienie:

tylko na N wtedy wpusci i nigdzie wiecej

nie wiem czy masz nowe auto w sensie niedawno kupiles bo pewne nawyki sie szybko wyrabiaja, podczas szybkiej jazdy niesadze zeby dalo sie wbic R lub P to tak jak ze wstecznym w manualu lub zbyt niskim biegiem do obrotow

Opublikowano
Z ciekawości spróbowałem (auto stało w miejscu) i bez naciśnięcia przycisku dźwignia zatrzymuje się na neutralu.
Opublikowano

Byłem w ASO przy okazji wymiany RunFlat'ów.

Gość z serwisu twierdził że P można włączyc tylko przy małej prędkości. Przy większych guzik nie reaguje na naciśnięcie tak że nie powinno być stresu z przypadkowym nacisnieciem przy wiekszych prędkościach :)

Pozdrawiam