Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.

Posiadam E46 330D automat - wczoraj zawirusowalem go.

Po wymianie chipa przestal dzialac tempomat. Zapala sie lampka na desce rozdzielczej ale przyciski "+" i "-" nie powoduja zadnej reakcji autka.

Czy wie ktos jak rozwiazac ten problem?

Czy nie dzialajacy tempomat moze byc przez chipowanie auta?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Super tunera musisz mieć :duh:

Śmiem przypuszczać że robiłeś to samemu za pomocą programu galetto, jeśli nie to dałeś się nabić w butelkę i zapłaciłeś za gotowca który jest dostarczany razem z galetto i kablem.

Przarabiałem to u siebie jak bawiliśmy się z kumplem w chip tuning, wgrali Ci gotowca tylko jełopy nie sprawdzili czy działa tempomat (a to jest podstawowa sprawa) mimo że numery oprogramowania są takie samy to właśnie jedna opcja obsługuje tempomat a inna nie,

Zawsze po wgraniu oprogramowania prze galetto trzeba jechać i sprawdzić tempomat,

Moją wypowiedzią możesz śmiało cytować jak będziesz opierdzielał super TJUNERA,

Jestem pewien co pisze , bo gdyby obrobił Twój program na winolsie (program w którym koryguje się mapy i te wszystkie bajery aby zwiększyć moc) i wgrał go spowrotem do ECU to tempomat by był!!!!!!!!!

Pozdrawiam
Opublikowano
WItam.

Posiadam E46 330D automat - wczoraj zawirusowalem go.

Po wymianie chipa przestal dzialac tempomat. Zapala sie lampka na desce rozdzielczej ale przyciski "+" i "-" nie powoduja zadnej reakcji autka.

Czy wie ktos jak rozwiazac ten problem?

Czy nie dzialajacy tempomat moze byc przez chipowanie auta?

Nie wirusuje sie 330d automat :norty:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
niemniej jednak automaty w 3.0 d robią papa i bez virusa [jest o tym sporo na forum] więc ryzyko na pewno wzrasta
Opublikowano
Wirusuje się i nie powie papa. Trzeba tylko zrobić ograniczenie momentu i tyle.

Ograniczenie jest zawsze, i zeby chiptuning mial sens, to trzeba go wlasnie zwiekszyc - czego skrzynia nie wytrzymuje tak czy siak. Co do tempomatu i wypowiedzi huntera, to galletto zmienia tylko te części softu, które są inne w porownaniu do pliku ori (opcja tables) - wiec jest to stricte zalezne od pliku wsadowego. Najwyrazniej poprostu częsciowo koduje tepomat, przez co przestaje działać. Co do gotowców to absolutna racja - najlepiej obrobiać dokładnie ten sam wsad który sciagneliśmy z auta WinOlsem (co nie znaczy, ze nie mozna podpatrywać gotowych ustawieńz innych programów).

I jeszcze jednak ważna uwaga - unikać jak ognia lub przynajmniej dokładnie weryfikować programy dostarczane za free z interfejsami. Ogladalem ich troche i musze przyznać ze to poprostu masakra....

Xdrive

Koder

Opublikowano
Wirusuje się i nie powie papa. Trzeba tylko zrobić ograniczenie momentu i tyle.

Chłopie, ogarnij racingforum co ? A poza tym co ty chcesz ograniczać jak ona 410 NM serii nie wytrzymuje ? Wiesz wogóle z czym jest problem ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

W przeciwieństwie co do niektórych osób wole czerpać wiedze u źródła, a nie tylko z forów, gdzie bardzo często same bzdety są powypisywane.

To, że te skrzynki padają to fakt, ale nie zmienia faktu, że można program w takim aucie zmodyfikowac. Momentu nie dowalimy jak w manualu, ale zawsze coś można podkoksować. Poza tym wygładzenie kresek i ich dobry rozkład przynosi lepszy efekt niż wyższe cyferki. Znam takich kilka i mają się swietnie.

Opublikowano

Sam nie podkrecalem swojego auta.

Kompletnie sie na tym nie znam.

Programowal mi chipa chlopak z wawy. Ma same pozadne opinie.

Juz wiem czemu nie dziala mi tempomat. Moje autko jeszcze nie zostalo do konca przeprogramowane.

Dostalem chipa zamiennego na czas kiedy bedzie programowany moj oryginalny.

Po wstawieniu oryginalnego wszystko bedzie smigac jak talala.

A co do skrzyn automatycznych.

W modelu E46 330D byly montowane rozne skrzynie GM i jeszcze jakies.

GM ma kilka wersji tych samych skrzyn jedna z koncowym oznaczeniem Y fabrycznie wytrzymuje do 500niutonow.

Opublikowano

krupol

GM ma kilka wersji tych samych skrzyn jedna z koncowym oznaczeniem Y fabrycznie wytrzymuje do 500niutonow.

statystycznie z twojego rocznika wymienia sie skrzynie co 150-200 tys km polskiego przebiegu. zreszta sprawdz historie serwisowa jak jest, chyba ze nie przekroczyl przebiegu 200 tys km -co jest bardzo malo prawdopodobne.

Opublikowano

Według licznika mam 189tys km.

Ale ile ma oryginalnie to nie mam zielonego pojecia. Byc moze byl cofany - tego nie wiem i nie ma jak sprawdzic.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam nie podkrecalem swojego auta.

Kompletnie sie na tym nie znam.

Programowal mi chipa chlopak z wawy. Ma same pozadne opinie.

Juz wiem czemu nie dziala mi tempomat. Moje autko jeszcze nie zostalo do konca przeprogramowane.

Dostalem chipa zamiennego na czas kiedy bedzie programowany moj oryginalny.

Po wstawieniu oryginalnego wszystko bedzie smigac jak talala.

A co do skrzyn automatycznych.

W modelu E46 330D byly montowane rozne skrzynie GM i jeszcze jakies.

Dobre!! ten gościu Ci tak powiedział??? Se chyba jaja robi. A ty sie dajesz nabierać na takie bzdety, a co on niby tam tworzy z tym Twoim progrmem??, jak się ktoś zna to program obrabia w 5 minut i hamuje auto, i tak aż do skutku, na Twoim miejscu poprosił bym o zwrot całej kasy i powiedział że nie chcę już tego super programu i kazał wgrać orygiał. :cool2:

Pozdrawiam
Opublikowano

to raczej jakiś amator tjuningu

normalnie to powinien shamowac auto przed i sprawdzić czy ma serie w ogóle zanim zacznie robić dalej potem tworzy ci program na miejscu i to trwa góra 30 min i znowu hamownia na sprawdzenie efektu ....