Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

macie jakies już wyrobione patenty,wiecie co się sprawdza a co nie,i w jakiej części roku-jeśli chodzi o klimę automatyczną.Podpowiedźcie czego unikać,co stosowac ze względu na pragmatyzm danej funkcji..Jeździcie z włączonym AUTO czy nie zawsze?

Aha-obieg zamknięty z literką "A" w środku-jak i kiedy tego używać?Wtedy gdy dostały się jakieś zapachy do kabiny niepożądane i chcemy je usunąć?

Pozdro

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

ja prawie zawsze jeżdżę z funkcją auto...jak jest zimno wyłączam klimatyzację tylko jako taką, tylko wtedy jest ryzyko, że szyby będą parować. Obieg zamknięty z literką A oznacza ni mniej ni więcej jak automatycznie zamykany obieg - jeśli auto "wyczuje" zbyt duże stężenie niepożądanych substancji w powietrzu obieg zamyka się automatycznie, zaś gdy nie ma takiej potrzeby tłoczone jest świeże powietrze. Funkcja ta nie sprawdza się przy niemiłych zapachach w okolicach rolniczych, bo to są zapachy naturalne :) (jeżdżę właśnie z tą opcją uaktywnioną cały czas)

PS. wrzuć jakieś fotki do galerii :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Ja jeżdżę non stop na AUTO (z wyłączoną klimatyzacją zimą, latem z klimą) oraz z włączonym automatycznym obiegiem. Steruje tylko temperaturą. Intensywność programu AUTO w iDrive mam ustawione na Normal.

Tak jak kolega wyżej powiedział.. ten automatyczny obieg nie sprawdza się przy wiejskich zapachach :), ale np. jak stoję na światłach i jak jedzie przede mną zchipowany diesel i kopci jak ciuchcia to słyszę jak zmienia się obieg na wewnętrzny.

Do wiejskich zapachów polecam filtr kabinowy z węglem aktywnym.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
No własnie-a to ustalenie w Idrive intensywności to rozumiem,ze jest zapamiętywane-i mozna wyregulowac siłe nawiewu na poszczególne kierunki?;-)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Intensywność programu AUTO to jak zauważyłem jego moc (kurde nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć) jak miałem ustawione na low, to przeważnie miałem tylko 1 kreskę siły nadmuchu a jak trza było szybko coś zchłodzić to max. dochodziło mi do 3-4 kresek, w trybie normal zwykle dmuchało z siłą 2 kresek i max dochodziło do przedostatniej na skali, a w trybie high to minimum było 3 kreski, a max to był max na skali.

Nie da się wyregulować gdzie ma dmuchać bardziej czy na szybę, czy na nogi, czy na środek. Auto to auto, automatycznie reguluje.

Za to jak sobie tam zaczniesz ustawiać gzdie ma mocniej wiać, to to już nie jest auto tylko manual, nie dobiera ci automatycznie siły nadmuchu i gdzie ma najpierw wiać, tylko wieje tak jak to ustawisz, a siłę regulujesz wiatraczkiem na konsoli.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Pytanie o rozkład gdzie ma mocniej wiać dotyczyło idrive. U mnie max na nogi i prawie zawsze program middle. W BMW włączenie klimy nie oznacza, że elektromagnes załączył kompresor - on działa cały czas. A co za tym idzie podejrzewam, że układ jest smarowany cały czas.
Opublikowano
... jak sama nazwa wskazuje AUTO - wszystkie czynności klima robi sama. Czy jest lato czy zima klima ma być włączona na AUTO. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to nie powinien kupować AUTO tylko ręczną klimę i wtedy wątpliwości znikają :-)) .. Polecam poczytać instrukcję obsługi....! :-)) ....I wymieniać regularnie mikrofiltr . POZDRO.