Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Od niedawna w mojej Beti pojawiły się dziwne odgłosy, takie pulsacyjne wycie, buczenie narastające od 70-80km/h. Dźwięk ten jest słyszalny w kabinie, ponadto na zakrętach słychać przerywane ocieranie (czy czy czy czy czy), po przewertowaniu podobnych postów na forum zakładam że to łożyska już się kończą, no chyba że może to być coś innego to poradźcie co. Ale jeśli to łożyska to czy w e36 wymienia się same czy razem z piastą?

Ponadto niedawno jak byłem u mechanika wymienić tarcze z przodu to okazało się że jeden klocek odparzył się, tzn. odleciał cały materiał ścierny o tej metalowej podkowy. Po złożeniu w zaciskach trzyma się to, jeden mechanik powiedział że nie ma szans żeby wyleciał. A co sądzicie wy o tym? Czy nie ma to wpływu na bezpieczeństwo, czy lepiej wymienić klocki? Dodam że klocki te są dość nowe, mają około 3 miesiące więc nawet nie widać na nich zużycia.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Siema!

Od niedawna w mojej Beti pojawiły się dziwne odgłosy, takie pulsacyjne wycie, buczenie narastające od 70-80km/h. Dźwięk ten jest słyszalny w kabinie, ponadto na zakrętach słychać przerywane ocieranie (czy czy czy czy czy), po przewertowaniu podobnych postów na forum zakładam że to łożyska już się kończą, no chyba że może to być coś innego to poradźcie co. Ale jeśli to łożyska to czy w e36 wymienia się same czy razem z piastą?

Ponadto niedawno jak byłem u mechanika wymienić tarcze z przodu to okazało się że jeden klocek odparzył się, tzn. odleciał cały materiał ścierny o tej metalowej podkowy. Po złożeniu w zaciskach trzyma się to, jeden mechanik powiedział że nie ma szans żeby wyleciał. A co sądzicie wy o tym? Czy nie ma to wpływu na bezpieczeństwo, czy lepiej wymienić klocki? Dodam że klocki te są dość nowe, mają około 3 miesiące więc nawet nie widać na nich zużycia.

Klocek owszem nie wyleci bo zatrzyma go zacisk, ale blok materialu

sciernego ogolnie ma zerowa wytrzymalosc mechaniczna i po jakims

czasie jest prawdopodobne, ze peknie. A co wtedy to juz sam sobie

dospiewaj.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Siema!

Ale jeśli to łożyska to czy w e36 wymienia się same czy razem z piastą?

Z przodu cała piasta, do mojego piasta SKF kosztowała 330 zł/szt /ale na szczęście okazało się że to tylne łożysko :) / z tyłu same łożyska.

Opublikowano

Jak moglo powiedziec tak mechanik :mad2: mogles go spytac czy zona jego tez tak jezdzi z takimi klockami i czy on rowniez :jawdrop:

A tak na marginesie chlopie zrob to jak najszybciej chyba ze ty czujesz sie z tym bezpiecznie lub masz wysoka polise na zycie i autocasco :cool2:

co do lozysk to tez uwazaj bo moga pochodzic jeszcze jesli nie denerwuje cie ten odlos ale :hand: jak zacisnie lozysko podczas jazdy to moze byc cienko tez bym tego nie bagatelizowal .

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

witam

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF31&mospid=47430&btnr=34_0369&hg=34&fg=05

metalowa podkowa to 1 ??

materiał scierny to 14 ??

bo 14 to klocek hamulcowy !

bo nie wyobrazam sobie zeby gosc poskładał to tak jak ty to opisałes bo to niemozliwe zeby włozył ci do auta klocek który rozpadł sie na 2 czesci

a jesli jest tak jak mówisz to zmien te klocki natychmiast i nie przekraczaj 20 km/h !!

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
witam

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF31&mospid=47430&btnr=34_0369&hg=34&fg=05

metalowa podkowa to 1 ??

bo nie wyobrazam sobie zeby gosc poskładał to tak jak ty to opisałes bo to niemozliwe zeby włozył ci do auta klocek który rozpadł sie na 2 czesci

a jesli jest tak jak mówisz to zmien te klocki natychmiast i nie przekraczaj 20 km/h !!

pozdrawiam

Sadze ze chodzilo o to, ze w samym klocku (nr 14, nie rozbity na

zadne inne pod-czesci) oddzielila sie metalowa blacha od bloku

materialu sciernego. A to bardzo zle wrozy.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano

ale to niemozliwe zeby mechanik włozył to spowrotem do auta !!

przynajmniej ja w to nie uwierze :duh:

Opublikowano

...tez tak mysle!

Opublikowano
witam

metalowa podkowa to 1 ??

pozdrawiam

Dokładnie tak jest, klocek hamulcowy (zaznaczony nr. 14) rozdzielił się na dwie części. Przed ponownym założeniem dokładnie to oglądałem i wygląda to tak: Ten metalowy płaski element od którego odparzył się materiał ścierny ma niewielkie wgłębienia, a odparzony materiał ścierny ma w tych miejscach wybrzuszenia. Tak więc po złożeniu tego w zacisk gdy klocek przylega do tarczy teoretycznie nie powinien się ten materiał ścierny wysunąć (przez te właśnie wybrzuszenia, które wchodzą w te wgłębienia). Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi. :D

GWOZDZIU napisał:

...tez tak mysle!

To lepiej uwierzcie bo jakoś jeżdżę z takim klockiem i nie wymyśliłem sobie tej historii. Chciałem odrazu załatwić sobie nowe klocki, a że mam dojście do bardzo tanich nowych części to chciałem po nie pojechać i pytam się czy jak się to złoży z powrotem to można z tym jeździć (w końcu nie wiadomo ile już jeździłem z takim klockiem nieświadomie), przynajmniej żebym mógł pojechać po nowe klocki. Na to mechanik: Można, ale wolno i tylko po nowe klocki po czym należy to odrazu wymienić, a wtedy wtrąca się drugi mechanik (nie jakiś praktykant, tylko starszy już gość wyglądający na człowieka z doświadczeniem) i mówi że śmiało można jeździć i że nie ma szans żeby ten materiał ścierny wyślizgną się, itp.

Dlatego właśnie postanowiłem poradzić się na forum i jutro lub pojutrze jade wymienić klocki i łożyska.

PS

Dodam że klocek który się odparzył to klocek firmy MAFF, już więcej nie kupie tego syfu. Jak kupowałem to chciałem na tył i przód Lukasy, ale kumpel mi polecił na przód MAFFa bo Lukasy są twardsze i szybciej się tarcze wytrą, tak więc na przód założyłem MAFFa a na tył Lukasa, ale teraz na przód też dam Lukasa.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

:duh:

rany boskie !!

ty byłes u mechanika ?????

i on ci to załozył ?????

wiesz jakie sieły tam działają ???

jak mozna wypuscic samochód z czyms takim jak taki klocek wogóle mozna było włozyc do auta ???

jak by ci ta okładzina wypadła to musisz przynajmniej 5 piec !! razy depnac na pedał hamulca zeby ta blacha doszła do tarczy i zaczoło cos hamowac !!

stary uwazaj bo widze ze nie jestes swiadom tego co oni ci zrobili

pozdrawiam

i zmien te klocki szybko !

Opublikowano
Co do klocków- polecam z całego serca klocki firmy JURID. Trwałe jak cholera, nie brudzą i skuteczne niesamowicie. Czy ktoś da wiarę że mając klocki na przodzie co prawda nie w BMW tylko w Opel Kadett przejechałem na nich 140 tys. km.- ????? Zaznaczam że jeżdżę spokojnie bez pisków, bez gwałtownych hamowań. TO NIE DO WIARY!! POLECAM jeszcze raz , cena do "Hopla" to 50zł. Tak więc są one w cenach normalnych. Pozdrawiam 8)
Nie sztuka skorzystać z serwisu-SZTUKA ZROBIĆ TO SAMEMU !!!