Skocz do zawartości

[E39] Dwumasa lub wtryski? Szarpie ze ledwo da się jechać..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto dymiło prawie co wcale, chodziło równo, moc ok., spalanie super, bajka po prostu…

2 Dni temu po tym jak w koncu zrobiło się normalnie na drogach postanowiłem troche auto „przegonic” – ostry start(dsc off – koła buksują) aż do 3 biegu, po hamowaniu, przeturlaniu się przez przejazd kolejowy całe auto zaczyna drgać, na wolnych chodzi równiusieńko, tak samo wkręca się na jałowym.

Najbardziej telepie gdy chce skorzystać z elastyczności silnika, czyli wysoki bieg i lekkie przyspieszanie z 1800obr, im wiecej gazu tym bardziej telepie. Lewe poduszki pod silnikiem i skrzynia wymienione – były wyrwane ale bez efektu

Przy „lizaniu” gazu podczas rozpędzania wibracje są prawie niezauważalne

Auto zaczęło kopcić, Inpa pokazuje strasznie rozjechane wtryski – 1 cylinder +2,5 , cylinder 3 i 4 korekcje najmniejsze(okolice 0,8) i potem znów 5 i 6 cylinder -1,5 -1.6. Raz nawet wyskoczył błąd „rough idle controller – corection to high”

Jak dotąd korekcej były +- 0,7 na ciepłym, na jałowych

Napisze ponownie ze na jałowych wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie, zadnych drgań.

Przy rozpedzaniu na wysokim biegu, gdy najbardziej telepie budą korekcje rozbią się chore - okolice + 8 i -4,5

Jedyne co zauważyłem ze coś lekko „cyka” od spodu auta na zimno – możliwe ze poddała się dwumasa lub coś ze zprzęgłem.

Czy jest możliwe w takiej sytuacji ze coś stało się z dwumasą, która powoduje telepanie silnika, a układ wtryskowy wykrywa to jako nieprawidłowe spalanie i próbuje korygować to wtryskami?

Z gory dzięki za wszelkie sugestie zanim zaczne rozbierać pół auta..