Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moduł podaje prąd na świece dopiero przy temperaturze -5 stopni ja jestem świeżo po wymianie świec wszystkie cztery miałem padnięte sprawdzałem ohmomierzem i wykazało że tylko jedna jest spalona miałem dostęp do specjalnego miernika do sprawdzania świec ze serwisu i okazało się że wszystkie są padnięte mimo to że miały przejście. Po wymianie okazało się że i tak nie grzeją bo padł również sterownik świec kupiłem go za 385zł w Poznaniu nie miałem gdzie go wymienić bo nie posiadam kanału a dojście od dołu jest extra nie trzeba ściągać kolektora(318d/2004r) i za odkręcenie dwóch śrubek i odpięcie dwóch kostek zapłaciłem 120zł 10 min pracy. Jeśli posiadasz kompa to błąd sterownika ci pokaże. Poza tym jest tu na forum kolega który regeneruje te sterowniki i daje dożywotnią gwarancje za 100zl lub 40zl nie pamiętam ale mam stary i planuje też mu go wysłać tak na przyszłość.
Opublikowano
Podłączyłem wiec na krotko sterownik i mierzyłem po kolei jego parametry na każdej ze świec. Co się okazało to, ze na na wszystkie świece po przekręceniu zapłonu sterownik daje 11v i bardzo szybko spada do 7 i po chwieli na 5.99 i tak zostaje na wszystkich świecach. Na 3 i 4 świecy od strony grodzi jest 17 amp a na 1 i 2 od chłodnicy nic. A świece zawsze są grzana niezależnie od temperatury jedyna różnica to czas ich grzania.
Opublikowano
Nie wiem czy zawsze bo z tego co się dowiadywałem w aso to poniżej -5 stopni jest nawet tabela kiedy grzeją i jak długo tak na przyszłość to świece są 5V.