Skocz do zawartości

523i manual Sprzęgło łapie od samego dołu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

od zawsze sprzęgło łapało mi tak gdzieś od środka (ze 3-4 cm luzu tak na oko), i zawsze najpierw auto ruszało bardzo delikatnie - im bardziej puszczałem sprzęgło tym bardziej jechało.

Dzisiaj rano po odpaleniu sprzęgło bardzo "zmiękło" - do podłogi wciska się je bardzo bardzo lekko (???) - przy puszczeniu sprzęgło "łapie" od razu i po całości - nie ma tego okresu, w którym auto "zaczyna" jechać - od razu jedzie maksymalnie. Luzu praktycznie nie odczuwam - może pare mm. Mam wrażenie, że biegi wchodzą trochę ciężej.

Panowie - co jest grane? Przebieg auta 191500. Sprzęgło oryginalne póki co.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Mała podpowiedź - zanim rozbebeszysz sprzęgło, odkręć pod kierownicą tą osłonę plastikową i zajrzyj wgłąb - zobacz, czy przypadkiem nie cieknie Ci z pompki sprzęgła - taki jakby siłownik przymocowany do pedału sprzęgła. U mnie się rozszczelnił (zaczęło mi już cieknąć po pedale sprzęgła na wycieraczkę gumową)i odczuwam, że sprzęgło też się zrobiło bardziej nerwowe.

Pzdr.

Opublikowano

Witaj. Była to pompka sprzęgła i wysprzęglik. Koszty szczęśliwie nieduże:)

BTW: jak juz ci sie rozszczelnilo to mykaj wymienic - w momencie jak faktycznie zacznie puszczac do wezwania lawety mija krotki czas :)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Wiem wiem - w przyszłym tygodniu jadę wymienić pompkę. U mnie jeszcze nie ma tragedii z łapaniem sprzęgła - działa w miarę ok.

A wysprzęglik wymieniłeś bo był walnięty czy polecono Ci abyś wymienił to w komplecie razem z pompką?

I jaką pompkę zamontowałeś? Ja chciałem Sachsa ale ponieważ ostatnio trudniej ją dostać polecono mi zamiennik firmy LPR - niby jest ok i nie ma reklamacji na to.

Pzdr.