Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Posiadam BMW E39 530D z 2000r, dziś mi ono odmówiło posłuszeństwa, a mianowicie, wyszło mocowanie półosi z mostu wskuteg czego wogóle nie mogę ruszyć.

Mam pytanie jak to się da naprawić, jak jest mocowany ten uchwyt półosi w moście?

Może jakiś rysunek , lub przekrój mostu by się znalazł?

Pozdrawiam!!!

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

oglądałem te rysunki kilkunasokrotnie i nzrodziło się pytanie...

czy flansza jest jakoś mocowana do dyfra? 6 otworów na okręgu elementu nr 15 (flansza) z tego rysunku, służą chyba do przymocowania półosi do flanszy. Czy mam rację?

Jeśli tak to jak wymontować i zamontować flanszę?

Płyń pod prąd, z prądem płyną same śmieci...
Opublikowano
Trochę poszperałem i wydaje się że flanszę (kołnierz zbieraka odbioru napędu :) ) utrzymuje tylko pierścień. Początkowo myślałem że jest to seger ale bardziej prawdopodobnym jest że to pierścień sprężysty jak w np. półosiach aut przednio napędowych, a mocuje się to tylko na wcisk. Włożyć, puknąć i już :cool2:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
wydaje się, że jest dokładnie tak jak napisałeś. Miałem już rozbierać most aby wewnątrz zamontować ten pierścień zabezpieczający ale... odkręciłem półośke od flanszy, zdjąłem koło i przez rurę "pogłaskałem" flanszę troszkę młotkiem i wskoczyła na swoje miejsce. Widocznie zabezpieczenie nie spadło tylko całość wyskoczyła. Tylko czy teraz nie należałoby uzupełnić oleju w dyfrze? Chyba mógł się wylać przez otwór flanszy...
Opublikowano
Pytanie jest tylko dlaczego wyskoczyła? Być może pierścień już nie spełnia dobrze swojej roli. Co do oleju to sprawdź poziom najlepiej :cool2:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
domyślam się, że poziom powinien być równy ze śrubą na tylnej ścianie dyfra, przez którą uzupełnia się olej (podobnie jak w skrzyni biegów). Czy słusznie ? :)
Opublikowano
Tak :cool2: