Skocz do zawartości

[E36] M52B20 Światła stopu + centralny zamek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku przestał działać zamek centralny drzwi prawych tylnych później doszły do tego stale świecące się światła stopu które gasły dopiero po zamknięciu auta z pilota. Problem ze światłami stopu był o tyle dziwny, że gdy naciskałem hamulec (auto zgaszone) zapalała się kontrolka Airbagu i podświetlały się kilometry a światła oczywiście nie reagowały...czytaj nadal świeciły. Postanowiłem zdjąć klemy i zewrzeć je ze sobą po czym problemy całkowicie ustały. Wszystko działało jak należy dwa dni po czym drzwi znowu zaczęły szwankować, raz działają, raz nie. Póki co stopy są sprawne ale nie wiadomo jak długo i czy istnieje jakikolwiek związek pomiędzy tymi problemami.

Stąd wszelkie sugestie, co sprawdzić, wymienić, jak naprawić mile widziane.

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców:)
Opublikowano
Faktycznie objawy są dziwne i trudne do zdjagnozowania. Wyglada na to że jest jakieś zwarcie lub brak "wspólnej masy", proponuje odłaczyc akumlator i dostac sie do każdej złączki i ją oczyścic, podgiąc blaszki w złączach dla lepszego połaczenia złącz. W zegarach może byc problem braku masy i stąd zapalanie sie nieprawidłowych kontrolek.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od tamtej pory centralka chodzi idealnie. Światła stopu jednak tydzień temu powróciły. Świecą stale i nic już nie pomaga. Odłączyłem czujnik stopów, żadnej reakcji. Teraz gdy silnik chodzi, światła są wyłączone i naciskam hamulec to zapala się podświetlenie deski :mad2:

Co wy na to :?:

Opublikowano

Witam zacznijmy od tego że do hamulca masz podpięty wyłącznik stopu i czujnik poziomu płynu hamulcowego ,jeżeli to odłączysz to nie powinno się świecić,jeżeli nadal to dźwignia pedału hamulca przy naciskaniu przetarte przewody dociska do masy lub siebie i robi zwarcie.To ewidentne zwarcie,musisz zlokalizować okolice i tam szukać przyczyny zwarcia.

Bez urazy trochę wiedzy z elektryki się kłania i czytania schematu bo inaczej będziesz szukał nie tam gdzie trzeba.

Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie. Odnalazłem zwarcie, wilgoć w kostce od świateł na klapie, kostka się stopiła.