Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z radiem (model z navi MK2) . Radio się "wiesza" Czasem się wyłącza głos i nie można go włączyć, innym razem nie mozna zmienić stacji, czy przełączyć na TV (przełącza się obraz, ale dzwięk jest nadal radia) i przy tym po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio nadal gra.

Po sprawdzeniu INPĄ wyrzuca taki błąd:

E R R O R M E M O R Y R E P O R T

-------------------------------------

Date: 09/28/09 10:54:39

ECU: RADIO

JobStatus: OKAY

Variant: RADIO

-------------------------------------------------------------

RESULT: 1 errors in error memory !

-------------------------------------------------------------

2 Fehler an der Antennenstromversorgung

Error frequency : 4

Fehler momentan nicht vorhanden

Po przetłumaczeniu wychodzi na błąd zasilania anteny. Może ktoś ma pomysł, co gdzie, jak??

Opublikowano

Też borykam się z podobnym problemem mianowicie radio się wyłącza i nie chce się włączyć co jakiś czas inne funkcje działają poprawnie. Tak samo mam błąd brak zasilania anteny.

Rozwiązaniem jest podobno: wypięcie przeczyszczenie i ponowne wpięcie tej wtyczki od modułu radia (moduł BM54) jutro sprawdzę czy to działa. Moduł znajduję się w bagażniku

Tu jest coś też o tym : http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://img198.imageshack.us/img198/1577/datenkabel.jpg&imgrefurl=http://www.e46fanatics.de/car-hifi-multimedia/7843-e46-compact-2003-bm54-cd-wechslerkabel-anschliessen.html&usg=__sfBzUKWXvoTpozdGddYG3w4kgi4=&h=533&w=800&sz=465&hl=pl&start=38&um=1&tbnid=6BFZQq5IWBZGDM:&tbnh=95&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dmodu%25C5%2582%2BBM54%26ndsp%3D18%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26start%3D36%26um%3D1

Opublikowano
Ja dziś dobrałem się do wtyczek i wyjąłem wszystkie popryskałem KONTAKTem i złożyłem z powrotem.... Nie dało to nic. Nadal radio zachowuje się tak samo.
Opublikowano
Nie chcę zapeszyć, ale chyba problem rozwiązany.... Po przeczyszczeniu wtyczek dziś było dobrze (a wcześniej szczególnie rano, jak auto było zimne były wymienione objawy).
Opublikowano

Te wtyczki są od NAVI. Zajrzyj pod podłogę bagażnika. Tam jest moduł, do którego dochodzą przewody. Musisz odkręcić plastikowe nakrętki i wyjąć plastiki (ten gdzie masz poukładane zabawki do kół). Tam jest ten moduł.

Powodzenia

Opublikowano
Faktycznie znalazłem ten moduł tam gdzie pisałeś. Mam jeszcze jedno pytanie jak ściągnąć tą wtyczkę(jest tam taka ramka, która można podnieść do góry. nią się odblokowuje wtyczkę ?) . Podopychałem wszystkie przewody i działa (wcześniej radio nie dawało znaków życia ) pewnie jest to chwilowe ale nie mogłem ściągnąć górnej osłony powodem brak szczypczyków do ściągania spinek tapicerskich. A jedna z nich była w zagłębieniu więc wogóle dałem sobie spokój.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

RAZOR nie bardzo wiem z jakimi wtykami masz problem. U mnie do modułu dochodzą dwie wiązki (dwie wtyczki, które odłączyły się poprzez podniesienie do góry plastikowych obejm) + antena.

U mnie zauważyłem, że problemy z radiem powiązane chyba są z NAVI. Tzn radio milkło, gdy navi miało problem z przeliczeniem kilometrów. W związku z czym przeczyściłem wtyki w module NAVI i TV. Oba moduły siedzą pod podłogą bagażnika blisko siedziska tylnego (u mnie w kombi pod częścią podłogi bagażnika przykręconą na stałe).

Jak coś zaobserwuję będę pisał.

PZDR