Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Spotkała mnie taka sytuacja, że przy wyjeździe z salonu w Niemczech doszło do stłuczki z winy Niemca. Mam lekko uszkodzone drzwi tylnie i teraz mam pytanie dotyczące akcyzy. Oczywiście w urzędzie naliczono mi akcyzę od rachunku (wydaje mi się że wyższego od średniej) nie uwzględniając spadku wartości. Czy jest jakaś podstawa prawna lub sposób do tego aby akcyzę wyliczyć od mniejszej wartości?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nie. Ustawa brzmi:

"8. Jeżeli wysokość podstawy opodatkowania [...], bez uzasadnionej przyczyny znacznie odbiega od średniej wartości rynkowej tego samochodu osobowego, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej wzywa podatnika do zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie jej wysokości w kwocie znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego."

Organ podatkowy Ciebie nie wezwie bo Twój odbiega w stronę dla nich korzystną. :)

"Art. 104. 1. Podstawą opodatkowania w przypadku samochodu osobowego jest:

2) kwota, jaką podatnik jest obowiązany zapłacić za samochód osobowy – w przypadku jego nabycia wewnątrzwspólnotowego, z tym że w przypadku, o którym mowa w art. 101 ust. 2 pkt 3, podstawą opodatkowania jest średnia wartość rynkowa samochodu osobowego pomniejszona o kwotę podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy;"

A Ty niestety musisz zgłosić go z podstawą opodatkowania wynikającą z kwoty jaką za niego zapłaciłeś.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź tylko szkoda, że tak dla mnie niekorzystną. Chociaż po spotkaniu z tym organem państwa w postaci kobiety w urzędzie spodziewałem się, że nie jest on od tego żeby komuś ułatwić życie. Trzeba będzie zapłacić akcyzę w pełnej wysokości i pogodzić się ze stratą wartości samochodu.

Pzdr

• 2 tygodnie później...