Skocz do zawartości

POMOCY, SZUKAM E39 540 Z 1997 Z DSC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy pomocy. Autko już 2 tygodnie u mechanika. Zaczęła świecić kontrolka ABS i

DSC. Nie zawsze ale coraz częściej się zapalały. W końcu oddałem do mechanika, który sprawdził wszystkie czujniki i kable - są sprawne, więc padło na sterownik. Ponieważ niestety nie ma tego akurat numeru na allegro zakupiłem jedyny z Ebay-a. Sterownik szedł tydzień i w końcu po zamontowaniu okazało sie że nic to nie dalo. Komputer diagnostyczny poprostu nie widzi sterownika. SZUKAM WIĘC KOGOŚ KTO MA BMW E39 540 Z OKOLIC 1997 ROKU Z ABS I DSC SPRAWNYM I NAJLEPIEJ Z OKOLIC ŚLĄSKA. Mógłbym wtedy sprawdzić czy sterownik jest sprawny lub czy mam odpowiednie prądy na kabelkach. Dodam, że sterownik znajduje się nad schowkiem wewnątrz samochodu a nie pod maską.

Opublikowano

Coś mi się zdaje, że powinieneś kupić ASC, bo w Twoim roczniku nie było jeszcze DSC. Może poprzedni właściciel zamienił przyciski, żeby poprawić sobie świadomość o roczniku auta. Podstawowe pytanie, czy sprawdzałeś problem na kompie? To jest zasadnicza sprawa. Tester serwisowy (MODIC lub GT1) dużo Ci powie o problemie.

Powodzenia

Darek

Opublikowano
A po czym Kolega wnosi że ma?
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
A ja mam jednak DSC i jak mi to kolego wytłumaczysz?

Z tego co wiem, to DSC nie było obsługiwane przez magistrale analogowe, jaka jest w Twoim aucie. System DSC był montowany dopiero po wprowadzeniu cyfrowych magistral K-Bus w II połowie 2000 roku.

Darek

Opublikowano
A ja mam jednak DSC i jak mi to kolego wytłumaczysz?

Z tego co wiem, to DSC nie było obsługiwane przez magistrale analogowe, jaka jest w Twoim aucie. System DSC był montowany dopiero po wprowadzeniu cyfrowych magistral K-Bus w II połowie 2000 roku.

Darek

Żeby mieć pewność odczytaj nr z agregatu i wklep go do ETK, wtedy dowiesz się na 100% co masz.

Opublikowano
Ok, Sorry koledzy jeśli napisałem trochę nieprawdy. Miałem takie informacje od kolesia, który w ASO trochę pracował, a być może i ja coś pokręciłem. Spróbuję się dowiedzieć dokładnie od którego roku ten system był montowany w E39.
Opublikowano
Tak jak obiecałem, temat sprawdziłem i zwracam honor. W E39 540i M62 magistrala cyfrowa była od 09'97 i było już DSC. W pozostałych E39 od 09'99.
Opublikowano
U mnie ten sam problem, który numer sterownika spisywałeś bo chyba też będę zmuszony kupić go w ciemno. Dodam, że mam wymienione wszystkie czujniki na ate.

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano
Panowie - horror. Szukałem tego cholernego sterownika i był tylko na Ebay`u. Zakupiłem więc, przyszedł po kilku dniach(nie wymieniając problemów z płatnościa na ebayu i rozmowami ze sprzedającym w języku angielsko niemiecko migowym przez telefon) zawoże go do mechanika a on na drugi dzień twierdzi, że to jednak nie moduł tylko prawdopodobnie gazownicy jak się wpinali z instalacją to coś im nie wyszło były zakłucenia itp. Wymienił tylko czujnik ABS i w ten sposób jestem posiadaczem sterownika do ABS z DSC z numerami: 0 265 109 411- Bosh i 1 164 799 BMW, którego, jak się potem okazało nie mogę zwrócić spowrotem do niemiec. Dałem za niego prawie 500zł z przesyłką i chętnie się go pozbędę choćby za połowę ceny.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pomogę Ci się pozbyć tego modułu napisz na priva

Pozdro

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]