Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Problem polega na tym, że kiedy odpalam auto obroty są bardzo bardzo niskie i pomału dopiero stabilizują się na ok550rpm.Wcześniej było tak że odpalałem a obroty na chwilke na 1000rpm i później już 750rpm.

A teraz właśnie jest odwrotnie zamiast na chwile rosnąć po odpaleniu, spadają.

Do tego dochodzi też to że obroty są za niskie bo tak jak wyżej napisałem ok 550rpm. A dodatkowo na Pb po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu silnik dusi się przez chwile po czym normalnie się wkręca.

Edytowane przez dawidowicz128
Opublikowano
Sprawdź sobie cały dolot a szczególnie połączenie silniczka krokowego z kolektorem tzn. zarówno wąż jak i króciec na który się go zakałada, ja miałem tak samo i okazało się, że właśnie w miejscu łączenia króćca z kolektorem ciągnęła lewe powietrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo czujnik temp plynu ten co daje sygnal na sterownik.Jak by co to mam na podmiane 100% sprawny(pisz na priw)
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Kilkakrotnie sprawdzałem czy czasem nie ciągnie lewe powietrze psikając samostartem i nawet ostatnio znalazłem w miejscu połączenia przewodu od odpowietrzania zbiornika paliwa. Kiedy już je wyeliminowałem poprawa jest ale w odpalaniu auta teraz pali na zimnym bez żadnych problemów. Teraz już nigdzie nie łapie powietrza które by nie było mierzone przez przepływkę.

Czujniki temperatury obydwa nówki z ASO

Nawet na LPG zwiększając dawkę paliwa obroty nie podnoszą się jest to 550rpm i koniec.

Może to przepływką, lecz klapka nie jest pokrzywiona chodzi leciutko, potencjometr również sprawny, ścieżka nie jest wytarta.

A kiedy odpalę auto na odpiętej przepływce obroty takie same, tylko nie chce się wkręcać.

Opublikowano
A sprubuj odpalic i jak bendziesz miał małe obroty to odłącz kostke od czujnikia położenia przepustnicy ,zobacz czy wzrosna obroty pozd.
Opublikowano

Po wyczyszczeniu i uszczelnieniu i minimalnym o jakieś 1mm podniesieniu przepustnicy, dalej już się nie da przesunąć czujnika położenia przepustnicy. Obroty podniosły się i jest 750 rpm. Pozostał tylko problem ze spadkiem obrotów po odpaleniu.

Odpalam auto a obroty prawie do zera i dopiero stabilizują się na odpowiednie

Już nie mam pojęcia co mu dolega.

Słyszałem o regulacji przepływomierza. O zluzowaniu lub naciągnięciu sprężyny w przepływce. Może warto się tym zająć.