Skocz do zawartości

Stukanie w okolicy dźwigni zmiany biegów =530 2001r.=

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie. Zauważyłem że podczas puszczania sprzegła na każdym biegu, z okolicy pod dźwignia zmiany biegów dobiega stuknięcie. Takie samo stuknięcie jest jeżeli podczas jazdy, gdy puszcze pedał gazu-tez na każdym biegu. Przy każdym puszczenieu sprzęgła i zwolnieniu pedału gazu jest zawsze jedno stuknięcie.

Ne mam pojęcia co to mże być, ale wydaje mi sie to raczej nienormalne.

Prosze o jakieś sugestie.

Z góry dzięki

Opublikowano

Obstawiam wyrobiony już gumowy łącznik między wałem napędowym a skrzynią biegów. Kiedy tuleje stalowe mają luz w wyrobionej gumie, przy zmianie biegów wala o gumę bo mają luz - a powinny być ciasno zawulkanizowane w gumie. Przerabiałem to już u siebie.

Jeśli u Ciebie okaże się to samo - nie pakuj się w zamiennik. Jeśli chodzi o tą część to przenosi ona dość duże obciążenia a zamienniki zrobione są z dość kiepskiej gumy. Za jakiś czas będziesz musiał taki badziew znów wymienić...

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki.

A orientujesz się jaki jest może koszt oryginalnych części z robocizną. Z góry dzięki.

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam to za oryginalny łącznik płaciłem coś między 400-500 pln. Za robociznę to nie powiem Ci bo wtedy wymieniałem kilka części (klocki, tarcze, oleje, płyny) więc hurtem było policzone za wszystko.

Tu jest jeden oryginał:

http://allegro.pl/item717040276_lacznik_elastyczny_walu_napedowego_bmw_nowy.html - koszt 430 pln.

Ten też powinien dać radę:

http://allegro.pl/item715636242_lacznik_elastyczny_przegub_walu_bmw_e39_e38_e46.html - koszt 360 pln. Febi Bilstein robi dobre części więc zawsze możesz te parę złotych zaoszczędzić.

Ale najpierw sprawdź czy to ten łącznik (niech ktoś wejdzie na kanał a Ty ruszaj do przodu i do tyłu żeby zlokalizować stuk). Zresztą jak zdemontujesz ten łącznik to będzie odrazu widać. U mnie była tak wyrobiona ta guma, że tuleje można było swobodnie palcami przesuwać .

Pzdr.

Opublikowano
Dzięki za pomoc. Jak sprawdze to dam znać czy to było rzeczywiście to. A tak wogóle to musze to można z tym troche pojeździć czy musze to zrobić jak najszybciej?
Opublikowano

W teorii - można jeździć (ja przejeździłem jakiś miesiąc zanim się za to zabrałem) ale nie jest to wskazane przez długi okres czasu.

W praktyce - jeśli jeździsz z takim wyrobionym łącznikiem to w d***ę dostaje skrzynia, wał i most. Łącznik ten jest po to aby łagodnie przenosił gwałtowniejsze skoki momentu obrotowego na koła. Jak jest wyklepany to te skoki momentu idą na wał i most.

Zresztą - jak jest coś niesprawne w aucie to trzeba to szybko ogarnąć. I tej wersji trzeba się trzymać.

Pzdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W teorii - można jeździć (ja przejeździłem jakiś miesiąc zanim się za to zabrałem) ale nie jest to wskazane przez długi okres czasu.

W praktyce - jeśli jeździsz z takim wyrobionym łącznikiem to w d***ę dostaje skrzynia, wał i most. Łącznik ten jest po to aby łagodnie przenosił gwałtowniejsze skoki momentu obrotowego na koła. Jak jest wyklepany to te skoki momentu idą na wał i most.

Zresztą - jak jest coś niesprawne w aucie to trzeba to szybko ogarnąć. I tej wersji trzeba się trzymać.

Pzdr.

Miałeś racje. To ten łącznik elastyczny.

Dzięki za pomoc.