Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy sprowadzeniu auta musimy zaplacic 500zł za wydanie karty pojazdu, opłata taka jest niezgodna z prawem UE, jak i polska konstytucją. oczywiscie jaka opłata za wydanie karty pojazdu musi byc- ale nie 500zł- Polska wytwórnia Papierów wartościowych pobiera od wydziału komunikacji 11zł i 21 groszy za czysty dokument lub 16 zl i 41 groszy zawypełniony, doliczajac prace urzednika wydziału komunikacji, koszt wydania karty wynosi mniej wiecej 20zł. Kwota pobierana za karty pojazdu wymagane przy rejestracji aut sprowadzanych dyskryminuje samochody importowane z UE. jest nbiezgodna z prawem UE.

Opłaty sa pobierane na podstawie rozporzadzenia ministra infrastruktury, ALE prawo o ruchu drogowym pozwoliło monistrowi na okreslenie oplat za karte pojazdu , przy uwzglednieniu wysokosci kosztow druku i dystrybcji dokumentu. oplaty za czynnosci administracyjne nie moze byc wyzsza niz rzecywiste koszty z nimi zwiazne, a wiec mamy do czynieniea z nałozeniem ukrytego podatku. To narusza art.217 konstytucji RP, ktory mowi o tym ze prawo do nakaladnia podatkow ma parlament a nie rozporzadzenie ministra. mozemy domagac sie zwrotu 470zł sprawa zostala juz skierowana do Trybunału kontystuyjnego.

Wzór wniosku o zwrot pieniedzy http://autoswiat.redakcja.pl/download/karta.pdf

wniosek nalezy złozyc do organu wydajacego karte.(starosta, lub prezydent miasta) - adres zamieszczony jest na karcie pojazdu. na wniosku nakleic trzeba znaczek skarbowy za 5 zł.

odwołanie od negatywnej decyzji(zapewne taka otrzyamy) skaldamy do organu odwolawczego, ktorego adres i dane beda na kocu decyzji, odwolanie to skladamy za posredinctwem organu ktory wydal decyzje

po otrzymaniu kolejnej odmowy skaldamy skarge do sadu administracyjnego

Opublikowano
jeszcze nie jest przeze mnie sprawdzony , ale bedzię . wzor wniosku jest na stronce do ktorej podałem linka - wiec co mi szkodzi wydrukować go , i nakleic znaczek slkarbowy za 5zł , a kolo urzedu jestem praktycznie co trzeci dzien wiec nie bede musial sie zbytnio fatygowac. Jest WIELCE prawdopodobne ze da sie odzyskac te pieniadze ( moze nawet zaadnie jakas decyzja w Trybunale konstytucyjnym i wtedy kazdy bedzie mogl sie ubiegac o ten zwrot), a nawet jesli nie jest to pewne na 100% to sprobowadz mozna no i narobic im troche zamieszania.
Opublikowano
jeszcze nie jest przeze mnie sprawdzony , ale bedzię .

W takim razie powodzenia w walce!!

Nie zapomnij tylko nam tu referowac co jakis czas jakie sa postepy tej sprawy.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Świetnie, że poruszyłeś ten wątek. Będę jego bacznym obserwatorem.

Jeśli to rzeczywiście prawda to mamy poważny problem z naszym pAŃSTWEM

Pozdrawiam

Żyj z pasją !
Opublikowano
Pierwsze słysze... ale czy nie szkoda czasu i kosztów w razie sprawy...?? Nie sępmy z tego naszego i tak biednego okradanego przez polityków państwa :P:P
Opublikowano
Pierwsze słysze... ale czy nie szkoda czasu i kosztów w razie sprawy...?? Nie sępmy z tego naszego i tak biednego okradanego przez polityków państwa :P:P

akurat 5zł na znaczek skarbowy mi nie szkoda , a tak jak pisałem trzy razy w tygodniu jestem kolo urzędu miasta wiec czasu wiele to nie pochłonie. nawet jesli nie odzyskam tej kasy to niech przynajmniej sie wkurzają.

Opublikowano
Wszystko to szczera prawda - nawet pismaki się już za to wzięły. Własnie kupiłem Auto Swiat z 4 lipca, numer 27 i tam jest wszystko opisane dokładnie jak lokega Sławo nam przedstawił. tak więc w poniedziałek atakuję nasze miłe starostwo powiatowe i odbieram co mi się należy :)

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Wszystko to szczera prawda - nawet pismaki się już za to wzięły. Własnie kupiłem Auto Swiat z 4 lipca, numer 27 i tam jest wszystko opisane dokładnie jak lokega Sławo nam przedstawił. tak więc w poniedziałek atakuję nasze miłe starostwo powiatowe i odbieram co mi się należy :)

barawo i to mi sie podoba :cool2: atakowac- ja wychodze z tego samego zalozenia - jesli nawet nie oddadza kasy to niech wiedza ze nam sie to nie podoba - niech sie wkurzaja ze musza odpisywac, jasne mozna siedziec na dupie i tylko narzekac ze te panstwo est takie a nie inne- ale narzekac to mozna zawsze a i tak przez nasze narzekanie nic sie nie zmieni

Opublikowano
oj przydała by sie jakś kasa i mozna nia spokojenie wydać na BMW.Bo to tak jak bym jej wcale nie było,pozatym nie zal mi naszego biednego panstwa bo jemu też nie zal mnie