Skocz do zawartości

[E39]temperatura-40 po zawadzeniu prawym spodem przednim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam forumowidczów... potrzebna szybka podpowiedź dotycząca małego incydentu, mianowicie przed godziną zawracałem i niefortunnie zawadziłem przodem SPODEM bardziej prawą stroną po czym od razu wyświetlił mi się błąd na komputerze związany z temperaturą... nie wiem dokladnie bo mam powypalane piksele troche i nie moge odczytac ale chodzi tam dokladnie mysle o róznice temperatur, z boku widze na wyswietlaczu ze zrobila sie nagle temp -40 i klima przestała rzecz jasna chodzic..., czy to chodzi o jakis czujnik ?? i gdzie on dokladnie sie znajduje i co moglo sie wydarzyc..? prosze o pomoc Panowie bo napewno bedziecie wiedzieli mn.w ;)
Opublikowano

Hi

czujnik temperatury zewnętrznej jest pod zderzakiem na prawym nadkolu. -40 oznacza przerwę w obwodzie czujnika tzn. wypadła wtyczka z czujnika, urwałeś przewód(y) i/lub uszkodziłeś czujnik.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pewnie urwałes sobie czujnik zewnetrznej temperatury. U mnieznajduje sie on tuz przed przednim prawym kolem, na dole przy zderzaku. Jak jest uszkodzony, to wlasnie na wyswietlaczu pojawia sie -40 stopni.

EDIT: widze ze kolega Baffo juz mnie uprzedzil. :)

Opublikowano

gdybys potrzebowal nowego czujnika, to w ASO 120 zł (szajsu typu posklejane smołą druciki z allegro nie polecam), wymiana banalna - wystarczy odkrecic plastikowe nadkole przednie i juz masz czujnik na dloni

gorzej jesli wiazka tez jest uszkodzona, ta juz kosztuje duzo i wymiana jest znacznie bardziej klopotliwa