Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem 1500 km od Polski,zapaliła mi się kontrolka check.W aucie została założona sekwencja zrobiłem 1500 km i klops.do kraju daleko czy kontynuowanie jazdy jest w miarę bezpieczne?z tego co wyczytałem wina może leżeć po stronie instalacji gazowej,komputer jest oszukiwany bo podczas jazdy nie chodzi wytrysk.Czy oprócz tego może być coś poważniejszego?

Pozdrawiam

Opublikowano

Osobiście nie mam gazu i nie znam się na tym za bardzo ale czytałem kiedyś na jakimś forum, że właśnie często się ta kontrolka zapala po instalacji 'kuchenki gazowej' i że można z tym jeździć ;) Kiedyś zapaliła mi się taka kontrolka jednak zgasła po jakimś czasie i wydaję mi się, że była to wina marnej jakości benzyny ale pewien nie jestem, jeździłem i nic się nie stało ;)

Ps. Kiedyś pisaliśmy o kangurze podczas ruszania w wątku który założyłem. Zrobiłeś coś już z tym ? Miałeś już wtedy gaz ? Może gazownik coś źle Ci złożył i gdzieś dostaje się lewe powietrze ? Bo mi się wydaje, że u mnie to właśnie gdzieś jest nieszczelność i to przez lewe powietrze ale pewności nie mam.

Opublikowano
Nie miałem wtedy gazu.Gaz założyłem kilka dni temu.Po powrocie z wakacji dam Ci znać bo u mnie napewno siedzi czujnik położenia wałka rozrządu-wymienię go i zobaczymy co się bedzie działo.Pozdrawiam
Opublikowano
Nie miałem wtedy gazu.Gaz założyłem kilka dni temu.Po powrocie z wakacji dam Ci znać bo u mnie napewno siedzi czujnik położenia wałka rozrządu-wymienię go i zobaczymy co się bedzie działo.Pozdrawiam

jak kontrolka zapaliła Ci się szybko po zamontowaniu LPG, to jedz do "gazownika" i niech szuka gdzie popełnił błąd!

Opublikowano
W 90% z gwarancją u mechanika jest jak z UFO... Każdy słyszał, nikt nie widział ;) Na pewno coś wymyśli, że to nie przez to co on naprawiał itp., itd., i w rezultacie i tak będzie trzeba wybulić.
E46 330D :)
Opublikowano
Witam wszystkich,

Jestem 1500 km od Polski,zapaliła mi się kontrolka check.W aucie została założona sekwencja zrobiłem 1500 km i klops.do kraju daleko czy kontynuowanie jazdy jest w miarę bezpieczne?z tego co wyczytałem wina może leżeć po stronie instalacji gazowej,komputer jest oszukiwany bo podczas jazdy nie chodzi wytrysk.Czy oprócz tego może być coś poważniejszego?

Pozdrawiam

To normalny objaw, zazwyczaj po przejechaniu 1000km należy wyregulować instalację, taki przebieg jest potrzebny aby wszystkie elementy instalacji się"ułożyły". Musisz podjechać do gazownika i poprosić o regulację. Ta kontrolka może oznaczać zbyt bogatą/ubogą mieszankę gazową. Przełącz auto na benzynę, nie komputer przeliczy sobie wszystko, może kontrolka zgaśnie. Jechać możesz, nic poważnego się nie stanie, ale po przyjeździe udaj się do gazownika. Długotrwała jazda na złej mieszance może uszkodzić sondy lambda lub katalizator :)

Opublikowano
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Kontrolka póki co zgasła po przejechaniu kilkidziesięciu km na benzynce.W piątek ruszam do kraju mam nadzieję że będzie ok.Pozdrawiam
Opublikowano
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Kontrolka póki co zgasła po przejechaniu kilkidziesięciu km na benzynce.W piątek ruszam do kraju mam nadzieję że będzie ok.Pozdrawiam

Szerokiej drogi :cool2:

Opublikowano

Witam,

Dojechałem bez problemowo i bez świecącej się kontrolki.W tyg podjadę do gazownika.Pozdrawiam