Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Kupiłem jakiś tydzień temu bmw e36 1.8 touring z 1996r z założoną sekwencją firmy brc. Po tych kilku dniach jazdy nasunęło mi się kilka pytań/problemów:

1. Oczywiście na początku sprawdziłem spalanie tego gazu. Na trasie przy raczej oszczędnej jeździe, ale w 4 osoby i z klima cały czas włączoną spalił dokładnie 9 litrów. Nie wiem czy to prawidłowe spalanie. Natomiast pojeździłem po mieście na pełnym zbiorniku. Zrobiłem 100km i na stacji weszło 19 litrów (szok). Tutaj jestem raczej przekonany że jest to dużo za dużo (jazdza bez szaleństw i deptania). No i wydaje mi się trochę dziwna taka rozbieżność aż 10 litrów między pomiarami trasa/miasto. I tutaj pierwsze pytanie: Co zrobić aby jakoś porawić te wyniki. Co nalezy wymienić w instalacji aby było oszczędniej. Napewno jakaś regulacja będzie potrzebna. To moje pierwsze auto z gazem wię jestem raczej laikiem. U gazownika jeszcze nie byłem.

2. Jak wspomniałem gaz jest od firmy BRC. Od poprzedniego właściciela dostałem kartę gwarancyjną, jednak nie wpisano w niej na jaki okres jest gwarancja. Mam oczywiście też fakturkę montażu. Ile BRC daje gwarancj na swoje instalacje? 2 lata? Jeśli się okaże, że mam jeszcze gwarancję to najlepiej z ta instalacją podjechać do jakiegoś autoryzowanego punktu i oni mi te wszystkie regulacje porobią w ramach gwarancji? Czy szukać jakiegoś dobrego innego gazownika? Jestem z Łodzi więc jest w moim mieście kilka punktów BRC, ale jeśli możecie polecić jakiś dobry zakład właśnie z Łodzi to będę wdzięczny.

3. Zauważyłem, że czasem podczas jazdy przełączy się samo na benzynkę. Tzn narazie raz mi się tak zdażyło, ale w sumie to nie wiem dlaczego.

4. Podobno jest ustawione że na gaz ma się przełączać przy 50 stopniach. Czy to prawidłowe ustawienie? Szczerze to bardzo szybko wskazówka od temperatury idzie do pionu, ale go nie przekracza więc to chyba dobrze (był wymieniamy termostat) i auto przełącza sie na gaz baardzo szybko po ok 1km przejechanym.

5. Wczoraj wieczorkiem sobie troche jeździłem na benzynce i odczułem że na gazie auto jest wyraźnie słabsze. Dopiero na benzynie poczułem przyspieszenie w mojej beemce (mimo że to tylko 1.8 i to w kombi, ale nigdy nie miałem mocniejszego auta). A na gazie tak jakby nie było równomiernego przyspieszania w różnych zakresach obrotów. Czyli np. na dwójce obroty idą ładnie do 2,5 tys-3tys a powyżej jakby bardziej ociężale. Na wyższych niegach i prędkościach podobnie. A wyczytałem, że na gazie sekwencyjnym nie powinno się odczuwać spadków mocy, a jeśli już to minimalne.

6. I ostatni problem, ale nie wiem czy to zależy od instalacji. Przy ruszaniu na jedynce zdaża się, że auto szarpie. Można powiedzieć, że w połowie przypadków szarpało a tak to ładnie ruszał. Dałem się ostatnio przejechać komuś kto nigdy beemką nie jeździł i ładnie ruszył z jedynki płynnie. Więc nie wiem czy jeszcze dobrze nie opanowałem sprzęgła, czy jest coś nie tak. Czy na ruszanie i to szarpanie mogą mieć wpływ jakieś nieprawidłowości w instalacji gazowej?

A teraz podam co to wogóle za instalka, żeby było wam łatwiej coś mi odpowiedzieć (dane podaję z wyciagu z homologacji):

reduktor: ML250

zawór gazowy: Tomasetto

zbiornik: poj./śr 53/630 Stako

wielozawór: Tomasetto

obudowa wielozaworu: Stako

zawór tankowania: Tomasetto

Przełącznik/Centralka: Vector

Układ elektroniczny: Vector

I taki dopisek: osiąga przy zasilaniu gazem następujące wyniki emisji toksycznych spalin:

CO/HC przy prędkości obrotowej biegu jałowego (%/ppm): 0,16/21

CO/HC przy podwyższonej prędkości obrotowego biegu jałowego (%/ppm): 0,21/31

oraz współczynnik nadmiaru powietrza lambda odpowienio: 1,0/1,0

... aha jeszcze jedno: do mojej butli 52 litry ile powinno wejść gazu. Na rezerwie weszło 36 litrów, ale nie wiadomo też ile tam w zbiorniku jeszcze było. Podobno wczodzi 80% pojemności czyli ok 41 litrów więc jest chyba ok.

Ależ się rozpisałem, ale mam nadzieję że odpowiecie na te nrtujące mnie pytania. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano

witaj

Ja mam BRC w E39 523i automat w miescie lodzi pali mi 16-18 litrow gazu ja reguluje gaz na ulicy złotnej 25 nr telefonu 0426111649 duzo ci pali jak na taki silnik. W trasie moja bunia pali 10-12 litrow tak jak jade do 150km/h. Ogolnie instalacje BRC sa najdrozsze w zalozeniu i podobno sa jedne z lepszych pozdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kolego jeżeli masz fakturkę to masz datę na niej i od tamtego dnia się liczy gwarancja ale z tych danych na temat tej instalacji nie wydaje mi się zęby to było BRC gdyż ja mam Brc i np.centrale mam Seqent24 wtryski KELHI.A u ciebie jest centrala "Vector"Może sprawdź filtry bo to też może być przyczyna dużego spalania.A że Ci się tak przełączyła to może być kilka przyczyn najprawdopodobniej może szwankować czujnik temperatury albo masz układ zapowietrzony.Pozdrawiam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
... aha jeszcze jedno: do mojej butli 52 litry ile powinno wejść gazu. Na rezerwie weszło 36 litrów, ale nie wiadomo też ile tam w zbiorniku jeszcze było. Podobno wczodzi 80% pojemności czyli ok 41 litrów więc jest chyba ok.

Teoretycznie powinno wejść do butli tak jak piszesz ok 41L ale w E36 podłoga pod koło zapasowe nie jest idealnie w poziomie więc pływak wcześniej odcina dopływ gazu i wchodzi raptem 36L