Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jak właczam bieg D i R slychać dźwięk metaliczny, uderzenie z tylu samochodu w okloicy mostu .

Jaka moze byc przyczyna?

Opublikowano

Witam

Podpora wału z łożyskiem lub zawieszenie mostu. Gdy włącza się bieg w skrzyni automatycznej dochodzi naturalnie do prężeń wału, więc tu szukaj przyczyny. O ile nie masz stuknięć przy zmianie biegów w wyższym zakresie obrotów, a stuk który opisujesz jest cichy i wynika raczej z Twojego przewrażliwienia, to nie ma się czym przejmować ;)

P.S. Dobrze byłoby, gdybyś napisał o jaki model chodzi, ale to taka uwaga na przyszłość :)

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

podpora walu jest ok, zawieszenie też, łącznik też ok , co może jeszcze być?

Mogą być poduszki skrzyni ?

Opublikowano
Wał napędowy łączony jest z dwuch części za pomocą wielowypustu. Jest on blokowany nakrętką na klucz jak się nie mylę 36 lub 38. Spróbju ją dokręcić. Metaliczne kliknięcie może być spowodowane nie zaciśniętym wielowypustem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem juz wszyskto

podpore, łącznik wałum ,zawieszenie.

Co może być metalicznym dźwiękiem w okolicy dyfra przy wżucaniu biegu?

Opublikowano
Ten łącznik też ok

Fachowcy stwierdzili że to stuka w dyfrze

Mam to samo :)

Bez pomysłu co z tym zrobic :mrgreen:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
nie moge tego znalesc, ale cos kojarzę ze to byl ten lacznik gumowy - ktos to przerabial i opisywal: wymienil bardzo duzo rzeczy w tylnym zawieszeniu i dalej stukalo metalicznie.
Opublikowano

burczyk84

Fachowcy stwierdzili że to stuka w dyfrze

jezeli sa pewni w 100% to kiepsko.

jakos nie moge odszukac w wyszukiwarce starszych temaatow, a bylo tam rozwiazanie i pamietam ze ktos to wszystko przerabial i po wymianie tego gumowego lacznika bylo ok.

ja na pierwszy etap stawialbym krzyzak, ale jakos nie ciezko zlokalizowac ten lacznik.

• 5 lat później...
Opublikowano
Odepnij wał od skrzyni, złap za ?wałek" wychodzący ze skrzyni. Prawdopodobnie ma luz, nie chce zapeszać ale skrzynia do remontu :cry:
  • 3 lata później...