Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie kompletowania sprzetu do swojje buni.

zdecydowalem sie na wzmacniacz Alpine MRP - F240 oraz glosniki Hertz ESK165 do przodu i ECX165 do tylu. Narazie bez subwoofera.

Do tego bedzie wytlumienie drzwi i polki z tylu.

Podobno duze znaczenie ma okablowanie.

Nie wiem z czym przyjdzie wzmacniacz ale glosnieki pewnie pojawia sie bez okablowania.

Na rynku sa rozne rozniste, kuliste, w ksztalcie cygara... :lol: no i nie za bardzo wiem co kupic. Kilk metrow bedzie potrzebne.

Ma ktos moze doswiadczenie jakie kable kupic?? I moze jakas sugestj ile.

wzmac bedzie w bagazniku, aku tez w bagazniku.

pozdro

K.

Opublikowano

jedź do sklepu elektrycznego (nie car audio, bo tam skroją cię jak cholera) i kup kabel głośnikowy, spokojnie 2x2.5mm wystarczy

do suba daj coś grubszego np 2x4mm

(kable powinny być z miedzi beztlenowej OFC)

zasilające starczą 16-20mm, jak dasz większe to też nie będzie źle, i co ważne plus i minus muszą być tej samej średnicy!!! często ludzie montują cieńszy kabel minusowy a to jest błąd!

ja u siebie nie stosowałem kabli zasilających typowo do CarAudio, kupiłem zwykłe LGY 20mm, pod maską ładnie w peszelku schowane i jest ok, polecam podciągnięcie obydwu kabli z akumulatora

nie zapomnij o bezpieczniku na przewodzie (+) jak najbliżej akumulatora, bo pożar w samochodzie to nic fajnego

jest jeszcze kabel sygnałowy (RCA), tu polecam już jakąś firmówkę z dobrym ekranowaniem, u siebie mam przewody monstercable i są świetne, ale inne firmówka też będzie ok (koszt ok 100zł)

i jeszcze kabel remote z radia do wzmaka, zazwyczaj jest razem z kablami RCA, jak go tam nie ma to dołóż do nich coś cienkiego- 1mm wystarczy)

ps jak planujesz dać suba to nie montuj nic w tylną półkę, bo takiego zestawu nie da się w żaden sposób poprawnie zestroić