Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!!

Mam dość poważny problem, bo nie wiem co się dzieje z moim silnikiem :( Objawy są następujące: Podczas ruszania na zimnym silniku (np. gdy samochód stał całą noc) wydaje się jakby się jechało na zaciągniętym hamulcu ręcznym, bo jest taki zamulony i bardzo minimalnie nim szarpie i dopiero przy 2000obr/min ma się wrażenie jakby coś się odekało/odblokowało i samochód zaczyna jechać równo i od razu przyśpiesza łapiąc moc, po wrzuceniu "dwójki" ta sama sytuacja. Problem znika po jakiś 5 min. jak się silnik troszkę rozgrzeje.

Następny problem, który teraz powtarza się coraz częściej to bez względu na to cz silnik jest zimny cz ciepły podczas dodania gazu czuć lekkie szarpnięcie i stuk z przodu pod maską, prawdopodobnie z silnika, ale pewien nie jestem :( Zauważyłem to na biegach 1-3 przy przyśpieszaniu :( Ten sam stuk pojawa się rownież w momencie gdy wrzucę bieg 2gi na niskich obrotach (1.500obr/min) to samo jest z 3ką. Zauważyłem również jakby wyciek z silnika od strony pasażera, jakby padła uszczelka pod głowicą..cz to mogło by być przyczyną tego stukania?? Dodam jeszcze, że jest to jednorazowe stuknięcie.

Również dołączam zdjęcie,nie widać za wiele, ale zawsze coś :/

http://images41.fotosik.pl/124/8ab1a6f3cb4502dcm.jpg

Silnik 2.0 benzyna 24V, manual, '91r

Opublikowano

Naprawdę nikt nie wie, albo chociaż jakieś sugestie??

Może jakie są objawy podczas gdy walnęła uszczelka pod głowicą??

dzięki ;)

Opublikowano

A masz typowe objawy walniętej uszczelki, płyn w oleju lub na odwrót, duże ciśnienie w układzie chodzenia, znaczne ubytki płynu lub oleju ???

Mi wydaje sie bardziej że wina tkwi w osprzecie.

- czujnik połozenia wału lub wałka,

- przepływka

- czujnik połozenia przepustnicy.