Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Może troche naiwne pytanie, ale po to jest forum :wink: . Jak okręcam korek od oleju obojetnie czy zimny czy ciepły silnik to: korek powinien być zasysany do środka ?? , u mnie jest wyczuwalne zasysanie. Był rozbierany silnik po strzale gazu i teraz mam problemy z zapaleniem na ciepłym i obrotami. Jak odepne przepływomierz silnik reaguje, odpięcie silniczka krokowego powoduje dziwne głośne zasysanie powietrza (nie potrafię tego zlokalizować gdzie). Drugie pytanie: czy przewody z chłodnicze do przepustnic powinny byc gorące gdzy silnik rozgrzany. Silnik 01/1994 E36 316i M43.

Proszę o poradę

Pozdrawiam

Edytowane przez piotr10
Opublikowano
Dzięki za radę sprawdzę, ale dalej sie zastanawiam sie czy powinno dmuchac czy zasysac powietrze przez korek ?
Opublikowano
Kolego sprawdz sobie to tak wez wypnij rurke ktora idzie od pokrywy zaworow i wchodzi wlasnie na ten zawór wyciagnij ja przy tym zaworku i zatkaj wlot do zaworka palcem i zobczysz czy spadły obroty i czy przestal zasysac ja mialem to samo i zasysal tak ze nie moglem wyjac bagnetu
Opublikowano
Sprawdziłem tak jak radziłeś, i objawy są takie: jak zatkałem wlot do zaworu to obroty zaczeły zmniejszac się i w końcu zgasł po paru sekundach. Mam rozumieć że mam ten zaworek do wymiany? Zagdza się.
Opublikowano
no raczej tak on powinien sie zatkac pod wpływem zassania przez kolektor ja tak miałem moj jak go odkrecilem to cos z niego wypadło al epo wymianie jest wszystko ok ?? ale kolego mam rozumiec ze powietrza tez nie zasysa przez korek ??? jak go zatkasz?
Opublikowano
Tak jak radziłeś rozkręciłem, sprawdziłem, i nic nie jest popsute. Złożyłem, zamontowałem i stał się cud :D . Autko zaczeło jeżdzić normalnie, bez żadnych problemów. Jak na zimnym odpalę to jakies 30 sekund ma wyższe obroty ok 1200 - 1400 (pewnie ssanie) a później spadaja do ok 800 i tak już się cały czas utrzymuja. Ale jak jest zimny to go trochę muli na wolnych. Po paru minutach mu przechodzi :) Może jak montowałem niechcący ruszyłem jakąs wtyczkę. Ale mniejsza o to autko śmiga. Dzięki i pozdrawiam.