Skocz do zawartości

523i Stukanie w kierownicy przy lekkich skretach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z kierownica. Cos w niej strzela, lata, stuka nie wiem jak to okreslic, przy lekkich skretach w lewo badz prawo (nawet w czasie postoju). Co to moze byc ? W poniedzialek chcialem sie wybrac w trase, dlatego sie pytam czy moze to byc cos powaznego ?

POZDRAWIAM

PS. Problem pojawil sie od okolo 2-3 dni, wczesniej nie mialem zadnych problemow. Niedawno byla ustawiana zbieznosc.

Opublikowano

Te stukanie to z samej kierownicy ??

Moze to stukanie jest z ukladu wspomagania, moze stukac jak jest za malo oleju w ukladzie wspomagania, moze tez byc nie odpowietrzona instalacja.

Ja mialem ten sam problem, rowniez stukalo mi po skrecie kierownicy na postaoju i w czassie jazdy. Niestety okazalo sie ze pompa wspomagania siadala i trzeba bylo ja wymienic. (nie udalo sie zregenerowac).

Opublikowano

Tak z samej kierownicy. Bardzo prawdopodobne to co mowisz ze moze byc malo oleju w ukladzie wspomagania, bo juz mi wczesniej mechanik powiedzial ze mi ubywa plynu. Teraz mam dwa pytanka, moge pojechac w trase czy lepiej nie ryzykowac. Drugie pytanko to czy moge sam dolac ten olej ? Jezeli tak to gdzie i jaki ?

POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA POMOC

Opublikowano

Jesli rzeczywisice brakuje plynu i pojedzisz tak w trase to mozesz rozwalic pompe, przekladnie kierownicza itd... - nieradze bo litr plynu kosztuje kolo 40 zl. Rodzaj plynu jaki masz powinien byc napisany na korku do wlewu plynu do ukladu wspomagania - to taki maly czarny zbiorniczek.

Ja mam u siebie olej do przekładni automatycznych, układów hydraulicznych i układów wspomagania kierownicy CASTROL ATF TQ DIII - nie kupisz tego na zwyklej stacji benzynowej.

Ja to kupowalem w hurtowni intercars. Na pewno beda mieli w ASO (cena kosmiczna), ale lepiej kupic w ASO litr oleju niz naprawiac potem caly uklad.