Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

dzisiaj ku mojej uciesze przyszly nowe tarcze hamulcowe.

zakupilem Zimmermann-y wentylowane standardowe. zadowolony z paczki zabralem sie za demontaz starych.

MOD: Rozumiem rozżalenie, ale na tym forum się nie przeklina. Ostrzeżenie.

sruba mocujaca tarcze byla tak mocno zakrecona ze mimo moich staran nie chciala puscic - oczywiscie z imbusowej glowki sruby zrobila sie okragla :mad2: :mad2: :mad2:

notabene mega miekka sruba jak na wyrob BMW :duh:

nr 2 na schemacie:

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/328i-M52/LHD/N/1999/february/browse/brakes/front_brake_brake_disc/

moje pytania:

co dalej :worried: ...... jak sobie z tym poradzic??

mysle nad rozwierceniem sruby (chyba jest to jedyna alternatywa)??

czy ta sruba ma jakies inne zadanie niz tylko utrzymywanie tarczy w jednym polozeniu (przy skrecaniu kola) - nie wiem czy podczas rozwiercania gwint nie pozostanie w otworze, a jezeli tak to czyms to grozi??

jednym slowem PATOLOGIA!!

NEED BACKUP :modlitwa:

Opublikowano

1. w takim przypadku najlepiej podgrzać śrube palnikiem do czerwonego i ostudzić szybko woda zrobić to kilka razy a powinna puścić jest to sprawdzona metoda..

2. rozwierć ją jak nie masz dostępu do palnika ale tylko tyle żeby tarcza zeszła na siłe następnie to co zostanie z tej śruby weż chwyć jakimiś dobrymi szczypcami i próbuj odkręcić

warto zawsze przed ruszaniem takiej sruby najpierw zapodać w nią kilka razy z młota aby wzbudzić troche gwinty..

niestety ale jest to stała przypadłość we wszystkich autach i a srubka ta jest tylko po to że jak zakładasz koło to możesz mieć problem z trafieniem w gwint śrubą od koła bo po zdięciu koła tarcza się może obrucić na piaście i znikną gwinty i trzeba potem szukać i celować żeby dobrze wkręcić srube chociaż jedną bo potem juz reszta idzie gładko

powodzenia

Opublikowano
możesz tak jak kolega pisze wyżej spróbować (dobre metody i rady) :) lub wieź torksa czy jak tam się on zwie tylko dobrego dopasuj troszkę nad wymiar i wbij młotem może potem pójdzie lub rozwierć cienkim wiertłem i skorzysta z wykrętaków