Skocz do zawartości

525td Kontrolka hamulców.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ponownie,

Wczoraj wieczorem zaświeciła mi się i do tej pory nie zgasła kontrolka okładzin hamulców (na czerwono) - takie kółeczko z trzema prostokącikami z prawej i trzema z lewej strony kółeczka. Problem polega na tym, że u mnie nie ma czujników zużycia w klockach. I tak chcialem niedługo wymienić tarcze+klocki (przód), więc to zrobię od razu, ale czujników przypuszczam i tak nie będę zakładał.

Klocki były zmieniane rok temu, bo już był zużyte, tarcze jeszcze "na jedną wymianę klocków" się nadawały, ale nic się wtedy nie świeciło i nic się nie zapalało do tej pory (cały czas chodzi o przód).

Uprzedzając pytania - sprawdziłem poziom płynu hamulcowego i mimo, że był w miarę to trochę dolałem - żadnej reakcji kontrolki.

Nie wiem, jaka sytuacja jest z tyłu - czy tam są jakieś czujniki, czy ich nie ma. Samochód jest mi potrzebny na codzień i dopiero przy wymianie przednich zajrzy się od razu do tylnych (montowano takie czujniki w hamulcach z tyłu? ktoś wie?).

Szukając na forum natknąłem się na jakieś wzmianki o tym, że trzeba robić "myk z rezystorem", ale nie było wytłumaczenia i o kasowaniu tego błędu, ale też nie było napisane jak to się robi.

Proszę bardziej doświadczonych użytkowników o pomoc - czy mam to jakoś kasować, czy koniecznie zakładać czujniki (samochód jest sprawdzany na bieżąco co kilka miesięcy i dla mnie są one zbędne). Lipa trochę jeździć z czerwoną kontrolką.

Pozdrawiam

Lukin

Opublikowano

łatwo sprawdzić przy którym kole jest czujnik po prostu do danego klocka czy zacisku biegnie kabel, wystarczy cię pożądnie schylić pod auto.

Czujniki montowane są w lewym przednim i prawym tylnym kole. jezeli rezygnujesz z czujnika to zamiast niego do gniazda wkładasz zworkę, czyli kawałek drutu. Nie żaden rezystor, czujnik to w uproszczeniu właśnie drut który gdy kończą się klocki przeciera się tworząc przerwę w obwodzie i tyle.

Nie widzę jednak powodu nie zakładania czujnika kosztuje parę złotych.

Opublikowano

Ale jeszcze pytanie - czy sterownik samochodu "pamięta" ten błąd i trzeba go kasować? Czy zwykłe zamknięcie obwodu zlikwiduje kontrolkę?

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ale jeszcze pytanie - czy sterownik samochodu "pamięta" ten błąd i trzeba go kasować? Czy zwykłe zamknięcie obwodu zlikwiduje kontrolkę?

Pozdrawiam

Nie wiem po co kombinować z tym czujnikiem :duh:

Czujnik kosztuje 12 zł, ostatnio wymieniałem i zajmuje to 10 min.

Pozdro

003.jpg