Skocz do zawartości

[320d 136ps] Zaślepienie ERG -- czy warto??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące zasklepienia ERG. Wiem jak to zrobić z postów na forum, wiem po co jest ten układ, wiec moralny i ekologiczny aspekt zaślepiania możemy pominąć.

Mam pytanie tylko do tych którzy to zrobili, czy coś to dało, szczególnie przy działającym ERG. Z tego co wyczytałem to tylko autko mniej kopci. Ale jedne Pan miał problem z przyspieszaniem na 4 i 5 biegu, musiał gaz puszczać i znowu dodawać żeby było ok (ogólnie jak sie wydało ze zaslepil to winowajca był sam bo poprawił niemieckich inż.).

Ale jesli ten układ ma na celu tylko "dopalania spalin" to jak może zaszkodzić silnikowi jego brak, a może cos pomoże.

Opublikowano

witam, niedawno miałem problem ze auto zakopciło jak lokomotywa.

po wizycie u mechanika dowiedziałem się że to albo uszczelka pod głowicą a nawet może być pęknięta głowica (koszt od 1000zł-3000zl) potem dzwoniąć do faceta który naprawia głowice dowiedziałem się że to napewno ta chłodnica spalin od egr-zaślepiłem i jest ok.nie ubywa płynu, auto wcale nie pokazuje dymu (jak bym jeżdził na wodzie) nawet przy mocnym gazowaniu.co do osiągów-raczej to nic nie dało(ciężko powiedzieć, ale napewno nie jest gorzej).ale wyszła inna sprawa że auto mniej pali.wcześniej miasto 8-9 teraz 7-8.Auto dostaje czyste powietrze i olej napędowy, bez dodatku spalin-wiec wiadomo.jak chcesz zobaczyć co się będzie działo przed zaślepieniem zdejmii przewód z zaworu egr-wkręc w srodek wkręt żeby powietrze nie dmuchało i zobaczysz co się będzie działo.bo po co masz zaślepiać skoro chłodnica egr-u nie cieknie wystarczy że zdejmiesz ten przewód zawór nie bedzie się otwierał i na to samo wyjdzie.

Opublikowano
Cześć ja mam u siebie już ponad rok zaślepiony EGR i nie nażekam nic sie nie dzieje czy jest mocniejszy to nie wiem ciągnie w całym zakresie (mam po zmianie programu). Plus taki to że nie gromadzi sie nagar w zaworze i kolektorze. Jedynie po podłączeniu do kompa pokazuje błąd egr ale to w niczym nie przeszkadza i mozna jeździć. Sądze że warto go zatkać blaszką.