Skocz do zawartości

320DT 150 KM - Dziwne buczenie ze skrzyni lub dyfra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przy zakresie obrotów ok 2000 i zachowaniu pewnych warunków czyli np spokojna jazda w tym zakresie obrotów pojawia się dość głośne buczenie. Dzwięk jest bardzo niski i mocno słyszalny. Mam wrażenie że pochodzi z tyłu samochodu ale wiem że to może być tylko wrażenie. Jak koledzy myślicie - skrzynia czy dyfer?

Samochód ma skrzynie automatyczną.

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

jak masz buczenie/wibracje przy 2000 obrotow miedzy 1 a 2 biegiem na zimnej skrzyni przy dodawaniu gazu od 1500 do np 2000 obrotow i tylko przy 2000 obrotach czujesz wibracje to moze cos byc z skrzynia. przy mocniejszym dodawaniu gazu mozesz nie czuc wogole drgan. zmien olej moze to cos pomoze i przy okazji sprawdzisz czy nie ma opilkow, jak sa to konwerter do wymiany albo remont.

czy te wibracje tez masz np na 3 albo 5 biegu?

olej kup w ASO jakies 35 zl za litr i orginalny filtr jakies 250 zeta. nie lej innego polecanego przez warsztaty bo sie skonczy remontem i nie bierz od nich filtra. jak wymiana nie pomoze to wtedy zacznij sie martwic.

Opublikowano

Witam,

Dzięki za odzew.

Wibracji nie ma - tylko buczenie.

Temperatura nie ma znaczenia - dzieje się to i na zimnym i ciepłym aucie. Na którym biegu? Kruca - nie wiem ale chyba na wszytskich w okolicach właśnie 2000 rpm

Pozdrawiam,

przemek