Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
podlaczylem obc pod zasilacz - pokazuje pppp ale sie nie swieca cyferki oraz jest uszkodzony wyswietlacz - tzn wszystko co sie pokazuje wyswietla sie do polowy - nie widac p tylko jego polowe - i tak ze wszystkimi innymi cyferkami.....

podlaczylem go w samochodzie ( tak jak planowalem....) -m i tak - dzialac dziala , tylko ze wyswietlacz nie ma podswietlania ( nie swieca cyferki na wyswietlaczu i wyswietlaja sie do polowy ) - tak wiec wszystko powinno dzialac tylko obc jest zepsute , a nie bede w nim grzebal bo jest nie moje........

:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

A sprawdź żaróweczki: w OBC jak i w liczniku jest zwykły wyświetlacz ciekłokrystaliczny, tyle że w negatywie -np. to co w zegarku na rękę powinno być zaczernione tu jest przezroczyste. Z tyłu jest podświetlenie podzielone góra-dól (jeśli dobrze pamiętam). Zamień żaróweczki i sprawdź, może któraś padła. Jeśli nie to trudno.... :(

$M$
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

wiem jak dziala wyswietlacz cieklokrystaliczny bo min pracyje w serwisie komorek :D

zarowki sa spalone - dalem z mojego zegarka i jest ok , ale wyswietlacz dalej pokazuje tylko polowe cyferek - i to jest jego wina , bo na moim zegarku wszystko dziala ok - pewnie trzeba wymienic wyswietlacz lub cos padlo...

Opublikowano
co to jest na tym rysunku numery 4 5 6 15 16 i 19 wie ktoś i gdzie to sie znajduje w aucie konkretnie w E34 wie ktoś???
Opublikowano

dzis zrobilem obc - tzn wymienilem elastomery - oczywiscie nie mialem orginalnych wiec zalozylem chyba z 20 elastomerow z niki 3210 - efekt - wszystko dziala - potrzebna tylko dzwignia od kierunkow

uffffffff - udalo sie go naprawic - juz myslalem ze pojdzie do szafy.......

Opublikowano
mmm... ja dokładnie tak zrobiłem: podałem +12 z innego pinu, ale przewód idący od 17 w głąb samochodu odciąłem. OBC zadziałał, ale pokazał PPPP, do czego miał prawo (jest bez płytki kodującej do 520)

Mam pytanie do Ciebie. Jak poradziłeś sobie z podłączeniem tego OBC? Kupiłeś w ASO tę wtyczke kodowania czy jak? Mnie tez wyśfietla się ten błąd PPPP i nie wiem co dalej.

Opublikowano
Mam pytanie do Ciebie. Jak poradziłeś sobie z podłączeniem tego OBC? Kupiłeś w ASO tę wtyczke kodowania czy jak? Mnie tez wyśfietla się ten błąd PPPP i nie wiem co dalej.

"wtyczka kodująca" w ASO kosztuje ok. 150 PLN. Przy cenie samego OBC ok. 100 PLN (używanego) zakup mija się z celem (tym bardziej, że istnieje pewne ryzyko niezadziałania). OBC sprawdziłem u Kumpla w 525 (działał), a sam mam nadal zegarek z czujnikiem temperatury. Poluję na kompa wyjętego z 520 ;) Elektroniczny zegarek z przeróbką pinów działa prawidłowo.

Taki więcej teoretyk ze mnie ;) :lol: :D

$M$
Opublikowano

"wtyczka kodująca" w ASO kosztuje ok. 150 PLN. Przy cenie samego OBC ok. 100 PLN (używanego) zakup mija się z celem (tym bardziej, że istnieje pewne ryzyko niezadziałania). OBC sprawdziłem u Kumpla w 525 (działał), a sam mam nadal zegarek z czujnikiem temperatury. Poluję na kompa wyjętego z 520 ;) Elektroniczny zegarek z przeróbką pinów działa prawidłowo.

Taki więcej teoretyk ze mnie ;) :lol: :D

A jaki to ma być nr tego OBC z wersji od 520? bo moj to się konczy na 055 teraz nie pamiętam więcej cyferek musiałbym sprawdzić

Opublikowano

Do e34jorge

Tez miałem problem z PPPP.

Rozwiazanie jest na forum (nie pamietam autora):

Spróbuj zresetować BC:

1. Naciśnij jednocześnie klawisze 1000 i 10, wyświetli Ci się TEST00

2. Następnie klawiszami 10 i 1 ustaw wartość TEST19 i naciśnij SR

3. Jeśli masz zablokowane funkcje ukryte wyświetli Ci się 0000LOCK, należy wtedy dodać aktualny dzień i miesiąc na Twoim BC (np. 15 maj = 20), wpisać go za pomocą klawiszy 10 i 1 i naciśnąć SR, powinno pojawić się FREI

4. Teraz kiedy masz odblokowany BC naciśnij ponownie 1000 i 10, ustaw wartość TEST21 i naciśnij SR, powinno pojawić się PPPP, to oznacza że komputer został zresetowany.

U mnie zadziałało - wymianiałem komp w E34 525 na kompa z E32 (Czytałem ze komputery z E32 pasuja tylko do E34 525 w góre)

Opublikowano
Nic nie pomogło zrestartowanie BC w 520 to chyba jednak jest potrzebna ta "wtyczka kodująca" bo cały czas sie wyswietla to magiczne PPPP
Opublikowano
"

A jaki to ma być nr tego OBC z wersji od 520? bo moj to się konczy na 055 teraz nie pamiętam więcej cyferek musiałbym sprawdzić

Chyba z końcówką 054 lub 997. Ale do końca nie jestem pewien.

$M$