Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę otworzyć bagażnika. Centralny niby działa (słychać jak otwiera) ale niestety zamek nie puszcza. Wkładka zapieczona, czyli z kluczyka też nie można otworzyć.

Można się jakoś dobrać do zamka? Jak dla mnie to beznadziejna sytuacja.

Opublikowano
raczej wiertarka i dobre wiertlo musis rozwierci wkladke albo srubokret plaski wbijasz mlotkiem w wkladke i przekrecasna sile w mercedesie 124 sie udalo

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Rozwiercenie wkładki zostawiłbym raczej jako ostatecznosc gdyż prawdopodobni pękło, albo spadło jakieś cięgno skoro centalny chodzi a nie otwiera. Zacznij od zdemontowania kanapy. Jezeli nie jest składana to i tak nie powinno być pod nią litej blachy. Albo będzie jak w wersji ze składaną kanapą, albo krzyżowe wzmocnienie, ale przez otwory powinno dać się zdjąc tapicerkę z klapy i recznie pociągnąć cięgno od zamka.
Opublikowano
Rozwiercenie wkładki zostawiłbym raczej jako ostatecznosc gdyż prawdopodobni pękło, albo spadło jakieś cięgno skoro centalny chodzi a nie otwiera. Zacznij od zdemontowania kanapy. Jezeli nie jest składana to i tak nie powinno być pod nią litej blachy. Albo będzie jak w wersji ze składaną kanapą, albo krzyżowe wzmocnienie, ale przez otwory powinno dać się zdjąc tapicerkę z klapy i recznie pociągnąć cięgno od zamka.

Niestety kolego - w sedanie często występuje pełna ściana grodziowa tylna i ni jak się tamtędy dostać. Spróbuj rozruszać zamek - zalej go środkiem penetrującym lub płynem hamulcowym ( płyn jest agresywny w stosunku do lakieru także ostrożnie ) - odczekaj i spróbuj rozruszać zamek.

Dla bezpieczeństwa - dorób najpierw drugi klucz bo jak ci pęknie jedyny który masz - będzie kiepsko.

Opublikowano
Żadna wiertarka !!! :duh: Skoro zamek jest zapieczony to da się go otworzyć. Ja miałem tak zapieczony, że myślałem (i "mechanicy" też) że mam zły kluczyk. Nie bawiłem się z tym, bo działał centralny. Ale pewnego pięknego dnia odłączyłem centralny bo coś tam robiłem i zamknąłem klapę. Od razu wpadłem na forum, bo byłem pewny, że mam inny kluczyk ale wtedy ktoś mi powiedziałże na pewno jest ok, tylko zamek zapieczony. No i co.. polało się Wd40 w ogromnych ilościach, mieszanie kluczykiem w prawo i w lewo przez chyba 15 minut i znów WD, i znów kluczyk i po 20 minutach miałem elegancko działający zamek. Potem go jeszcze przesmarowałem i to nie raz. Teraz - cód miód i orzeszki. Wiesz, jak coś jest stworzone do tego, żeby się ruszać to nawet jak się zapiecze trzeba to naprawić a nie rozwalić młotkiem czy wiertarką :mad2: Powodzenia !
Opublikowano
dobrze ze ci sie udalo u mnie wd zaowocowalo strata 20 zl a teraz zamiast zamka mam silownik od uniwrsalnego centralnego zamka a w miejscu wkladki kamere cofania plus do tego wyciety otwor w scianie grodziowej ktora czesto jest niestety pelna

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
No widzisz :) Ja to samo proponowalem niedanwo znajomemu w coupe i też mu pomoglo, takze po prostu cierpliwosc i moze troche szczescia. Mi tez to nie puscilo od razu i tez mialem to rozwalac ale poczekalem i poszlo
Opublikowano

Miałem podobnie - zamknąłem sobie kluczykiem, a potem otworzyć nie mogłem - ale w końcu się udało - wyjąłem zamek i potraktowałem środkami czyszczącymi, potem przesmarowałem i jest ok.

Generalnie procedura taka - psikać do zamka i lekko poruszać kluczykiem - w końcu pójdzie - potem najlepiej wyjąć i przekonserwować.