Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam założyłem do swojej piątce elektryczne szyby. Działałem według orginalnego schematu elektryki jaka jest prowadzona seryjnie z wykorzystaniem modułów. Troche było zabawy ale się udało.

Wystąpił jednak pewien problem szyby opuszczają się bez problemu ale podczas podnoszenia zatrzymują się wciskam ponownie przycisk szyba idzie do góry a po sekndzie znów się zatrzymuje i tak aż do zamknięcia.

Podczas domykania z kluczyka lewa strona zamyka sie pierwsza po chwili prawa strona jednak tylnia prawa zatrzymuje się a na końcu zamyka się szyber.Czy tak powinno byc czy podczas domykania wszystkie 4 szyby powinny się domykać jednoczesnie i szyber

:mad2: Proszę o jakieś rady.Pozdro

Opublikowano

Mam pytanie: wcześniej nie posiadałeś modułu komfortu (GM)? Z tego co pamiętam to chyba wszystkie szyby jednocześnie się domykają. Zakładałaś całą instalację do elektrycznych szyb czy tylko w drzwiach? Może mikro-wyłącznik Ci blokuje domykanie?

W swoim samochodzie również założyłem el. szyby na przód i tył, ale na szczęście bez problemów. Jedynie męczy mnie to, że szyberdach mi się nie domyka z kluczyka i to w sumie nigdy się nie domykał tak :/ a jest fabrycznie zamontowany. Jakby nie było to gdy na przełączniku zamykam go to sygnał idzie na sterownik a później na silnik szyberdachu, w przypadku domknięcia z kluczyka już nie wysyła sygnału :/ ale to już wina sterownika i nie wiem jak już to naprawić.

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Moduł mam zamontowany seryjnie mam centralny iszyber z domykaniem z kluczyka. Instalacje kładłem od podstaw nie miałem żadnego wyprowadzenia kabli na szyby wszystko podłączyłem zgodnie ze schematem (sprawdzałem dwa razy) a szyby nie zamykają się prawidłowo .Opuszczają się dobrze a podnosić musze na kilka razy.

Myslałem ,że może aku mam słaby i przekażniki z braku mocy wyłączają się ale to nie to.

A jakie moduły komfortu były montowane u mnie jest moduł w którym jest 14 przekazników może mam jakąś uboższą wersje.

Druga sprawa sterowanie szybami odbywa się za pomocą masy czy tak .Bo jak podłącze masę bezpośrednio do danego pinu w module to szyba zamyka się do końca bo zamknięcie danej szyby to kombinacja kilku przekażników tak samo z otwieraniem. Może problem tkwi w masie może jest za słsbe przejscie.dodam że szyber zamyka sie bez problemu.

Czy można jednoczesnie otwozyć 4 szyby lub zamknąć bo u mnie mogę jedynie dwie na raz i z tego wynika proble z domykanie z kluczyka najpierw jedna strona potem druga i oczywiście nie domknie

Opublikowano

Nie pamietam gdzie to bylo opisywane i ktorego modelu dotyczylo (jesli tylko cabrio to sorry za gafe), ale czy badales temat "programowania szyb"

W sensie costam sie kasuje, a potem zamyka szyby kilka razy "do konca" trzymajac i w ten sposob sie jakby ustawia "gorny puntk krancowy wysuniecia szyby" :-)

Wiem, ze nagmatwalem ale moze cos w tym jest.

Poza tym dorzuce, ze szyby z kluczyka NIE zamykaja sie rownoczesnie.

U mnie jakos chyba najpierw przod-lewa, przod-prawa, tyl-prawa, tyl-lewa a na koncu szyber przy czym caly ten czas musze dusic kluczyk.

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
czyli w słupku nie miałeś żadnych kabli do elektrycznych szyb? nawet takiej małej czarnej kostki z chyba 10-oma pinami? Przełączniki do otwierania tylnych szyb też masz podłączone? O programowaniu nigdy nie słyszałem. Pamiętam, że jak u siebie podłączałem i jeden przewód źle podpiąłem do przełącznika z tyłu to właśnie tak było, że nie otwierał się prawidłowo. Dobrze masz też mikro-wyłączniki podłączone? Nie da się też więcej jak dwóch szyb domykać lub otwierać. U mnie w samochodzie instalacja była na małej kostce znajdującej się w tej dużej na słupku. Natomiast zakupiony komplet miałem na dużej kostce i musiałem przerobić tylko na małą. Niektóre kable miały inne kolory ale udało się bez komplikacji podłączyć
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

W ogóle nie miałem instalacji nie miałem instalacji kładłem od podstaw wszystko działa tylko te domykanie coś strasznego.

przełączniki z tyłu też podpięte i na nich wystepuje ten sam problem nie zamyka ciągle do końca

Piszesz że jeśli jest zle podłączony przełącznik krańcowy 1 lub kilka to może to wprowadzać taki błąd? Ale zle nie można ich podłączyć jeden pin do masy drugi do modułu(biała kość) te przełączniki dzialają na zasadzie jak jest wcisnięty(szyba domknięta) odłącza mase czy tak

Opublikowano

Witam i ma po problemie miałem zle podłączoną instalacje zamieniłem lewą z prawą stroną skumałem kiedy zauważyłem że automatycznie domyka się prawa szyba a nie kierowcy to mógłby być problem bo wszystko teraz działa wyśmienicie włącznie z domykaniem :D :D

dzięki za wszystko i pozdrawiam.