Skocz do zawartości

Licznik przeklamuje po zmianie M40 na M42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zauwazylem, ze po SWAPIE z m40 na m42 i pozostawieniu zegarów przekłamują mi one przy wyższych prędkościach (tak do 120km/h jest ok, potem 150 to tak na prawde 160 i coraz bardziej czyli 180 to blisko 200) Sprawdzałem to z GPS. Myślałem, że te zegary są takie same, pomijając, że te od IS mają 240 max. W tym samym czasie zmieniłem koła z 15 na 17 i opony 235 odpowiednio na 40 z przodu i 45 z tyłu. Sugerowalibyście taki stan przez zegary czy koła ?

Pozdrawiam,

Opublikowano
Prędkościomież bieze sygnał z czujnika zamontowanego w tylnym moście. Zmiana silnika, ani skrzyni nie ma wpływu na wskazania licznika. Jeżeli jednak zmieniałeś most, albo tylne koła na inny wymiar to może dojśc do przekłamania licznika. opony 235/45R17 z tyłu są trochę za duże, ale za mało zeby aż tak zawyzyć prędkosć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
racja, wymiana silnika nie ma wpływu na wskazania przedkościomierza. jak nie zmieniałeś mostu to napewno wina kół. musisz dopasować takie koła aby obwód po bieżniku był jak najbardziej zbliżony do oryginały.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak licznik zawyża w stosunku do rzeczywistej predkości to zwieksz profil opony a jak licznik pokazuje za mało to musisz profil zmniejszyć. ale nie ma sie czym przejmować. a przy tych różnicach predkości to tylko mozesz na profilu opony +- 5procent (zamiast 35 to 30 lub 40)/..
Opublikowano
Noszę się ze zmianą na coś troszkę chudszego np 215 więc może wówczas pobawię się profilem. Dzięki. A jak to jest u Was Panowie, przecież spora częśc z nas jeździ na 17", dopasowywaliście opony tak, żeby ie było absolutnie żadnych przekłamań ? Wiadomo jeżeli to się pojawia przy blisko 200km/h gdzie w e36 taka prędkość to moim zdaniem komfort jak przy silniku odrzutowca, to jest to mniejszy problem, ale powinno być wszystko poprawnie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no niestety nie da sie zrobić tak by licznik pokazywał zawsze idealną predkość. opony się jednak zjeżdżają zmienia se ich profil, nawet w nowych samochodach liczniki przekłamuja. jeśli to przekłamanie nie przekracza 5% to mozna spac spokojnie.
Opublikowano

A z czym masz problem??? Najważniejsze że w zakresie w jakim występują znaki ograniczenia masz dobrze. powyżej jeden Wacław czy jest 150 czy 160 bo i tak dostaniesz maksymalny mandat.

Buziaczki!

Opublikowano
kto ci powiedział że GPS pokazuje ci dobrą prędkość???? Jak może ci pokazać z dokładnośćią do kilku km z satelity?.Mój teść też ma Gps i pokazuje zazwyczaj 5km mniej a przy większej prędkości jeszcze inaczej. Gps nie pakzuje poprawnej prędkości kolego i nikt mi tego nie wmówi
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
też racja z ta nawigacja, ale te dobre pokazuja raczej dobrą prędkośc. a tym mandatem to racja, ważne te do 100 jest tobrze a powyrzejj do jeden poierun/.
Opublikowano
też racja z ta nawigacja, ale te dobre pokazuja raczej dobrą prędkośc. a tym mandatem to racja, ważne te do 100 jest tobrze a powyrzejj do jeden poierun/.

Do 100 km/h też licznik zawyża nawet przy nominalnych wymiarach opon-producent celowo tak wyskalował zegary i to nie tylko w BMW... było przecież o tym na forum już.

Opublikowano
Ok, w takim razie mam jasność. A co do mandatów i prędkości to kolego sporo jeżdże po autostradach u sąsiadów po lewej, stąd zacząłem zastanawiać się nad przekłamaniami przy dużych prędkościach - tam nie dostanę za to mandatu. Dzięki za odpowiedzi!
Opublikowano
heeh nie zle, to z ta predkoscia wedlug licznika i gps to tak jak porownywac czas mierzony za pomoca zegara elektronicznego i mechanicznego, mniej a wiecej. GPS zawsze bedzie dokladniejszym pomiarem niz licznik w aucie, hehehe.